Menü

Mi okozhatja fogaink érzékenységét?

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy olykor a fogaink érzékenyek. Érzékenyek a melegre, a hidegre, az érintésre, vagy ha egymással összeérnek. Milyen okok lapulhatnak a háttérben?

Túl sok szájvíz

Sokan szeretjük a friss, mentolos leheletet. Ha naponta számtalanszor használjuk a szájvizet, bizony könnyen fájdalmaink lehetnek. A legtöbb szájvíz sok savat is tartalmaz, ez azonban még érzékenyebbé teszi a már amúgy is érzékeny fogakat. Figyeljünk tehát oda, hogy a szájvizet csak naponta egyszer-kétszer vegyük a kezünkbe. Ha ezt követően is fogérzékenységgel szembesülünk, beszéljünk a fogorvosunkkal. Ő ajánlhat speciális termékeket, amelyek enyhíthetnek a tüneteinken, vagy megnevezhet bizonyos összetevőket, amelyeket érdemes elkerülnünk.

Savas ételek fogyasztása

Lehet, hogy úgy érezzük, sosem tudunk elég paradicsomot, citrusfélét, gyümölcslevet inni, a fogainknak hamar elegük lesz. Sajnos a fogzománc gyorsan elkophat, és így az alatta lévő réteg, a dentin válik sebezhetővé.

Fogfehérítők és néhány fogkrém

Mivel mindenki a fehérebb és csillogóbb mosolyért áhítozik, a piacon rengeteg ezt támogató termék van jelen. Ezek viszont peroxid alapú fehérítő oldatokat tartalmaznak, amelyek érzékennyé tehetik a fogakat. Ha ez okozza panaszainkat, legtöbbször a termék használatának elhagyása megszünteti a panaszainkat.

Fogínysorvadás

Ha a foggyökér vagy környezete sérül, akkor maga a foggyökér van kitéve a különféle környezeti hatásoknak, ez pedig könnyen fogínysorvadáshoz vezethet. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb konzultálni a fogorvosunkkal.

Túl erős fogmosás

Ha túl erősen mossuk a fogainkat, vagy nem puha sörtéjű fogkefét használunk, könnyen eltaszíthatjuk a fogínyt a gyökerektől. Ilyenkor a fogzománc és a dentin is sérülhet. A dentinben lévő apró „csövecskéken” keresztül a forró, hideg, illetve édes érzetek eljuthatnak a gyökerekhez, és fájdalmat okozhatnak.

Túl gyakori fogorvos látogatás

Talán nem tűnik korrektnek, de a túl gyakori beavatkozások is okozhatják a fogak érzékenységét.

Repedt fogak

Ha fogaink valamilyen okból kifolyólag megrepedtek (túl kemény volt a cukorka, amire ráharaptunk, túl hideget ettünk, esetleg túl nagy tömést helyeztek el a fogunkban), rágáskor érzékennyé válhat az idegekben gazdag pulpa rész. Sajnos ilyen esetben a fog hamar el is fertőződhet, ami még több fájdalomhoz vezet.

Fogcsikorgatás

Sokunk ismerőse a fogcsikorgatás. A stresszes életmód egyik leggyakoribb velejárója. A fogzománc a test legerősebb anyaga, de a fogak csikorgatásának még ő sem tud ellenállni. Idővel sérül a fogzománc, és a foggyökerek kerülnek veszélybe.

Fogszuvasodás

A szuvas fogak is gyakran okoznak érzékenységet. A legjobb, ha odafigyelünk a megfelelő szájhigiénia betartására, az étrendünkre, és rendszeres látogatást teszünk a fogorvosnál.

Ha a fentebb felsorolt okok közül egyik sem a fogérzékenységünk okozója, jobb, ha felkeressük a fogorvosunkat, aki számos tippel és tanáccsal láthat el bennünket.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?