Menü

Ahhoz, hogy a mosógép tényleg tiszta ruhát adjon – Anyatipp

A nők egyik legnagyobb segítsége szerintem a mosógép. Nálunk még neve is van, nagyfiam nevezte el Masninak. Masni családtag, valószínűleg ő dolgozik a legtöbbet itthon, mivel ötünkre mos. Nem kis terhet vesz le a vállunkról, ezért komolyan oda kell figyelni a karbantartására, mert nem csak tönkremegy, hanem a tisztának vélt ruha sem lesz igazán tiszta. Íme, néhány tipp, hogyan is csináljuk.

A ruhák válogatása

Amikor sokan vagyunk egy háztartásban, sok koszos ruhával kell számolni. Én alapvetően háromfelé osztom a színeket, fehér, színes, sötét. A fehéreket 60 fokon, a színeseket 40 fokon és a kényes anyagúakat 30 fokon mosom, mosózsákban, kifordítva. Ezzel lehet, hogy nem spórolok időt, se vizet, bár rövidebb programokat választok általában, de a ruhákat megvédem, így tovább maradnak szépek és hordható állapotúak.

Mosószer és öblítő választás

Mivel a családban több érzékeny bőrű is található, így én átálltam a házi mosószerre és az ecetes öblítőre. A házi mosószer mosószappanból, mosószódából és vízből készül, így nem csak környezetbarát, mert könnyen lebomlik, hanem a gyerekek bőrét sem csapja ki, nálunk megoldást jelentett a kisgyerekek ekcémás kiütéseire is. Az öblítőt is magam keverem, fele-fele arányban ecetből és vízből készül, és mosóparfümöt cseppentek hozzá. Az ecet fertőtlenít, vízkőoldó hatású, emellett a ruhákat is puhítja.

Szellőztetés

Minden mosás után hagyjuk nyitva a gép ajtaját. Ez nagyon fontos lépés, hogy ne fülledjen be a dob, ezzel megelőzzük, hogy penészedésnek induljanak a rejtett zugok.

Adagolók tisztítása

Elég sok gép adagolója kis kifolyókkal van megoldva, amit alig-alig lehet kimosni, de szerencsére lehet kapni kis keféket és egy nagyon hasznos dolgot, ez pedig a gyógyszertárakban kapható fecskendő. Természetesen tűvel nem kell bajlódni, viszont a fecskendőbe töltött ecet, só, trisó hígítva nagy segítség lesz, mert befér a kis nyílásokba és a nyomással jól át lehet ezeket öblíteni.

Szűrők

Nem minden mosógépnek van kiszedhető szűrője, ezt érdemes tisztázni vásárláskor. A kiszedhető alkatrész néha igazi csodákat rejt magában, Találkoztam benne fél zoknival, komplett zsebkendő kiállítással és homokos kavicsokkal is. Heti egyszer legalább nézzünk rá, csak pár percet vesz igénybe, mégis megelőzhetjük ezzel a különböző dugulásokat.

Tisztító mosás

Nem csak a ruhákat kell átmosni, hanem magát a gépet is. Én egy fél kilógrammos szódabikarbónát szoktam a dobba szórni és rázúdítok egy jó nagy adag ecetet. Habzani fog és erős szaga van, ne hajoljunk fölé és szagoljunk bele. Semmi mást nem öntök mellé, ezzel az egyveleggel elindítok egy 90 fokos mosást, ez kimossa a dob körüli részekből és a leengedő csövekből a lerakódott koszt. Ne ijedjünk meg, ha végez a program és az ajtót kinyitva fehér lepedéket találunk a dobon, csak a lerakódott vízkő csapódott ki. Fontos tudni azt is, hogy ezek a szerek az ÖKO háztartásokban is szuperül helyt állnak, mivel könnyen lebomló, a környezetben is előforduló, természetes anyagokból készülnek, ezzel nem csak magunkat védjük, hanem a Földünket is.

Ahhoz, hogy ruháink tényleg tiszták, kényelmesek legyenek, és tartósan hordani tudjuk őket, ne csak a textileket mossuk, hanem a mosógépünket is, így vigyázhatunk a gépre is, amiért sokáig hálásan teszi majd a dolgát, emellett a tiszta mosógép egészségesebb környezetet teremt számunkra.

Erdős Dorka

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.