Menü

A tavaszi fáradtság legyőzése

  • Dátum: 2022.05.01., 14:52
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Ez szerencsére nem betegség és nem is komoly probléma, hanem egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

A fáradtságérzetet elsősorban a hormonháztartásunkban kell keresni. Ebben az időszakban a kevés vitamin miatt a melatonin “alvási hormon” hiánya megnő. Ez azzal magyarázható, hogy télen a rövidebb nappalok és a hosszabb éjszakák miatt, az emberi szervezetben több melatonin képződik, viszont a tavasz közeledtével ez megszűnik és emiatt átmeneti zavarok alakulnak ki. Ennek az egyik leggyakoribb oka, hogy nehezen tudunk elaludni, és mikor reggel felébredünk akkor sem igazán vagyunk kipihentek.

Ebben az időszakban a hosszú éjszakák és a tél szürkesége, sok emberben depressziót, örömtelenséget okoz, amely csak fokozatosan tűnik el a tavasz beköszöntével. Sokszor ez a folyamat csak 1-2 nap erejéig tart, és észre sem vesszük, de olyan is van, hogy elhúzódik és néhány ember hetekig érzi ennek az állapotnak a hatását.

A rendszeres mozgás nagyon fontos

Télen sokszor felszedünk néhány kilót, emellett több zsírt és kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ezen felül a nyárhoz képest kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, és így előbb-utóbb vitamin és különböző ásványi sók hiánya alakul a szervezetünkben.

Tavasszal mikor már jobb idő van, a szabadban való mozgás az egyik legjobb kikapcsolódási forma, ilyenkor érdemes elkezdeni kocogni, kerékpározni, de akár a sétálás is felfrissítő lehet. A testmozgás nem csupán izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stressz levezetésében is segít és sokszor az edzés jobb közérzetet biztosít, valamint a levertség megelőzésében is segít.

A reggeli zuhany felfrissít, ilyenkor a kádban fürdés helyett érdemesebb zuhanyozni, eleinte jobb langyos vízzel kezdeni, majd egyre hidegebb vízzel zuhanyozni. Ha reggel letusolunk, könnyedén lehet, hogy egész napra felfrissülünk tőle, emellett a szervezetünknek is jót tesz, és felkeltheti életkedvünket is.

Testünk mellett ápoljuk lelkünket is

Mindezeken felül erre az időszakra az is igaz, ami az életben mindig, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, legyen bennünk erős a hit és az elszántság az új dolgok iránt.

Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, valamint szánjunk időt a hobbijainkra is, emellett próbáljunk meg természetes vitaminokat tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amellett, hogy testünket próbáljuk felkészíteni a tavaszi időszakra, készüljünk erre az időszakra mentálisan is. Tavasszal, ha úgy alakul többet lehetünk ismerőseinkkel, családtagjainkkal, ha pedig tehetjük akkor olvassunk könyvet, hallgassunk zenét.

Végső soron pedig ne feledjük, hogy az ember is a természet része, a tavaszi időszak pedig már bőven itt van, és próbáljunk meg mi is minél hamarabb átállni a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, és ébredjünk együtt a tavasszal.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.