Menü

Mi az a kalóriakalkulátor és hogyan kell használni?

A fogyókúrázók, életmódváltók számára egy segítséget jelenthet a kalóriakalkulátor és a különféle kalóriatáblázatok. Elsőre ezek használata szokatlan, azonban alkalmazásukkal megtudhatjuk, hogy naponta mennyi kalóriára van szükségünk ahhoz, megtartsuk a súlyunkat, hízzunk, vagy fogyjunk pár kilót. Használata egyszerű, mindössze pár adat szükséges hozzá.

A kalória (cal) az energia mértékegysége. A kalóriát Nicolas Clément vezette be a hő mérésére 1824-ben, ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. A kalória kalkulátor közelítő értékeket számol ki, egyfajta iránymutatásként. A kalóriakalkulátor a testsúlyt, a magasságot, az életkort és a nemet is figyelembe veszi.

Mi az a BMR és hogy kapcsolódik a kalóriaszámoláshoz?

A BMR az alapanyagcserét jelenti, megadja, hogy naponta mennyi kalóriára lenne szükségünk akkor, ha „nem csinálnánk abszolút semmit”, tehát sport, mozgás nélküli alapanyagcseréről beszélünk. Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja az életkortól a testtömegig, de számít akár a szobánk hőmérséklete is. A BMR jellemzően a napi kalóriaszükséglet 60-70 százalékát teszi ki, természetesen ez nagyban függ az illető napi aktivitásától.

A kalóriakalkulátor kiszámolja, hogy a különböző mozgások, sportfajták során mennyi kalóriát használunk fel, illetve, hogy a különböző ételek mennyi kalóriát tartalmaznak.

A személyes adatoknál a kort, nemet, magasságot, testsúlyt kell megadni, illetve a napi aktivitást, a kalóriakalkulátor pedig ezekből az adatokból igazítja hozzánk a napi kalóriaigényt.

Közelítő értékekről beszélünk, melyek megmutatják, hogy egy adott súllyal egy bizonyos edzéstípus óránként hány kalóriát használ fel. A kalóriaigény mindig nagymértékben függ természetesen az adott edzés intenzitásától! Mást mutat egy alacsony intenzitású aerobik és mást egy nagy intenzitású tempós futás.

Az ételek kalóriatartalma idővel könnyen tanulható, pár hét elteltével rutinból fogjuk tudni, hogy egy kis alma 80 kalóriát tartalmaz, míg egy közepes banán 100-at.

Természetesen az egészséges életmód egyében nem tudom nem megjegyezni, hogy nem pusztán kalóriát nézünk, sokkal fontosabb az ételek tápanyagtartalma, összetétele, hogy mennyi zsírt, fehérjét, rostot, szénhidrátot, vitamint viszünk be adott ételből, csak cikkünkben most kimondottan a kalóriaszámolásra és felhasználásra fókuszálunk.

Fontos a kalóriamennyisége és a makrotápanyagok összetétele is! Az soha nem mindegy, hogy adott kalóriát gyümölcsből, húsokból, halakból, tojásból, zöldségekből, vagy netán magas zsírtartalmú, cukros, bolti rágcsálnivalókból viszünk be.

Fontos figyelmeztetés. hogy napi 1200-1300 kalóriánál kevesebb kalória bevitele senkinek sem javasolt, sem a több mint heti 1 kg fogyás.

Fogyókúrázni csak orvosi felügyelet mellett javasolt! Sportolni viszont mindenkinek ajánlott. Koplalás és drasztikus kalóriacsökkentés helyett a több mozgást javaslom inkább bevezetni a kívánt testsúly eléréséhez.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.