Menü

Lehet-e stresszhelyzet a nyaralás?

Általában csak szimpla kikapcsolódásként tekintünk a nyaralásra, ahol egyszerűen az évszak része a tiszta, gondtalan öröm, az, hogy megengedjük magunknak, hogy most nem gondolunk a munkára, az előttünk álló feladatokra, esetleges problémákra. Ezzel ellentétben a címben szereplő kérdésre a válasz röviden és tömören mégis: naná, hogy lehet!

Mire eljutunk a nyaralás helyszínére, már egy csomó potenciális stresszhelyzeten megyünk keresztül: rendben vannak-e a csomagok, elpakoltunk-e mindent a gyerekeknek is, nehogy lekéssük a csatlakozást, esetleg tömeg a reptereken, zsúfolt közutak. Most azonban megosztunk veletek néhány tippet, hogy a nyaralásra való felkészülés minél kevésbé járjon idegeskedéssel és fejfájással.

Foglaljatok időben!

Igyekezzetek időben lefoglalni mindent, amire a helyszínen szükségetek lesz. Így rengeteg pénzt spórolhattok, jobb ajánlatokhoz juthattok, és sokkal rugalmasabban tervezhettek. Ha repülővel utaztok, érdemes egy korai járatot választani, mert ezeket sokkal ritkábban törlik, mint a napközben indulókat. Ha tehetitek, ne a legkedveltebb időszakokban utazzatok.

Használd ki a digitális világ előnyeit!

Annak ellenére, hogy személy szerint gyakran elég technikaellenes tudok lenni, egy nyaralás alkalmával elég sokat segíthet, ha előkapjuk a tabletet vagy az okostelefonunkat, amire előzetesen számos játékot, filmet töltöttünk le. Ezzel lefoglalhatjuk magunkat az utazás idejére. Persze egy könyv is tökéletes megoldás lehet, de a kisebb gyerekeket nem mindig köti le.

Hagyjatok időt magatoknak!

A szokásos indulás időpontját helyezzétek át egy órával korábbra! Induljatok időben, így ha egy kis késést össze is szedtek, még mindig biztosan odaértek. Ez egy rendkívül könnyű és egyszerű választási lehetőség, mégis rengeteg idegeskedéstől kímél meg.

Ha családostól utaztok, legyen nálatok elég rágcsálnivaló!

Persze ez más esetekre is igaz, hiszen sokan nem bírják túl hosszú ideig étel nélkül. Az üres has sokszor agresszívvá tehet. Főleg, ha mellette van még egy adag idegeskednivaló is. A gyerekeknek viszont így sokkal könnyebb átvészelni a hosszabb utazásokat. Azonban ezt is lehet egészségesen tenni, hiszen választhattok fehérjében, rostban gazdag nasikat, amelyek eltelítenek, mégsem az egészségtelen chipsfogyasztásba torkollanak. Válasszunk olajos magvakat, sajtokat, aszalt gyümölcsöket vagy keményre főzött tojásokat.

Ne felejtsétek el sosem, hogy hiába a várva várt pihenés, mások számára is ugyanolyan stresszes lehet ez az időszak. Ezért igyekezzetek megőrizni a nyugalmatokat, mosolyogjatok embertársaitokra, és maradjatok pozitívak.

Fort Molnár Henriett

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.