Menü

Szénhidrátszegény pizzareceptek

Sokak kedvence a pizza, megmondom őszintén, én is nagyon szeretem. Főleg, ha a szénhidráttartalma miatt sem kell aggódnom!

Paleo karfiol pizza

Hozzávalók
Pizza tészta
40 dkg karfiol
1 dkg kókuszzsír
1 dl víz
20 dkg cheddar sajt
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Tetejére
2 db tojás
10 dkg sajt
15 dkg sonka
10 dkg gomba

Elkészítés:

Pizza tészta
A karfiolt daráljuk le, vagy vágjuk össze morzsásra. Kicsit pirítsuk meg egy kis zsíron, pároljuk, majd amikor megpuhult, hűtsük le. Majd keverjük össze a sajttal, tojásokkal és a fűszerekkel. Egy kizsírozott vagy sütőpapíros tepsibe egyengetjük, majd süssük elő 170 fokon, légkeverésesen kb 15 perc alatt.

Tetejére
Amíg sül, összekeverjük a tojásokat a sajttal, megfűszerezhetjük, rakhatunk fokhagymát bele, majd ha kicsit megpirult a tészta, ezt ráegyengetjük. Majd sonkát, gombát teszünk rá, és vissza a sütőbe pirulásig!

Lisztmentes pizza

Hozzávalók

tészta
1 közepes db karfiol
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
40 g parmezán sajt (reszelt)
40 g mozzarella (reszelt)
só ízlés szerint

pizzaszósz

1 kis db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál majoranna (elhagyható)
1 teáskanál kakukkfű (elhagyható)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 közepes db paradicsom (sűrített paradicsom vagy ketchup is lehet)

Miután kissé megpárolódott, kiöntjük egy rossz konyharuha közepére. A széleit ráhajtogatjuk, majd alaposan kicsavarjuk a felesleges vizet, amennyit csak bírunk.
A kicsavart karfiolt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a 2 tojást, a zúzott fokhagymákat, sajtokat és fűszereket. Alaposan összekeverjük a masszát.
Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsibe/pizzaformába tesszük a masszát, késsel vagy kanállal szépen eligazítjuk olyan vastagra, amilyen tetszik.
Berakjuk a sütőbe, kb. 10 perc alatt félig megsült. Miután egy picit kezd pirulni, kivesszük, rátesszük a szószt és a feltéteket, mérsékeljük a hőmérsékletet 200 °C-ra, majd addig sütjük, ameddig szépen megpirul a teteje.

Pizzaszósz
A hagymát kis darabokra felkockázzuk, egy kevés olajon megfonnyasztjuk. Miután a hagyma megfonnyadt, belerakjuk a zúzott fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt paradicsomot és a fűszereket. Ízlés szerint lehet bele sűrített paradicsomot és/vagy ketchupot is tenni. Folyamatos kevergetés mellett főzzük további 5 percig.

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!