Menü

A CLA előfordulása

A fogyás alapvető feltétele az, hogy kevesebb energiát vigyünk be a szervezetbe, mint amennyit elhasznál a szervezetünk, így a keletkező energiahiányt a testünk a tartalékaiból fogja kiegészíteni, ezzel segítve a zsírpárnák bontását. Az energiahiányt pedig a megfelelő tápanyagbevitellel tudjuk kontrollálni. A táplálék-kiegészítők nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy kontrollálni tudjuk a kalória bevitelt például úgy, hogy az étvágyat csökkentik vagy segítik a nagyobb energiafelhasználást mozgással vagy mozgás nélkül.

A CLA a Conjugated Linoleic Acid rövidítése, ami magyarul konjugált linolsavat jelent. A linolsav egy zsírsav, amelynek az elnevezése a lenből származik, bár nem csak abban található meg. A konjugált szó pedig összetartozót jelent. A lenmagból köztudottan az egyik leghasznosabb többszörösen telítetlen zsírsav forrás, a lenmagolaj is készül. A CLA tehát többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav forrás.

A CLA megtalálható számos élelmiszerben, amelyeket jellemzően napi szinten fogyasztunk. Ugyanakkor ez az adott ételek zsírtartalmának töredékét jelenti. Ha megnézzük az egyes élelmiszerek zsírtartalmának CLA tartalmát, láthatjuk, hogy csak rengeteg zsír fogyasztásával juthatunk csak hozzá ahhoz a CLA mennyiséghez, amelyre szükségünk van annak előnyös hatásainak kiaknázásához. Ez pedig egyértelműen túlzott zsírfogyasztáshoz vezethet. Tehát, bár elméletileg lehet élelmiszerből elég CLA-t bevinni, gyakorlatban ez jelentős többlet kalória bevitelét is jelenti. Ezért érdemes ebben az esetben táplálék-kiegészítőhöz fordulni, hogy elkerüljük a felesleges kalóriabevitelt.

Jellemzően az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak CLA-t, így vegetáriánusoknak is érdemes elgondolkodni, hogy táplálék-kiegészítő formájában visznek be CLA-t. A marhahús és a bárányhús, valamint a tehéntej és a túró 4,5-5,5 mg CLA-t tartalmaz a 1 zsírtartalmuk grammjában, a sajtok közül pedig a cheddar sajt tartalmaz nagyobb mennyiséget, pontosan, ami 3,6 mg-ot / 1 gramm zsír. Ugyanakkor a csirkehúsban, sertéshúsban még 1 mg CLA sem található meg a zsírtartalom grammját tekintve.

CLA tartalom a különböző élelmiszerekben zsírtartalmában:

Marha: 4.2 mg / 1 g zsír

Bárány: 5.6 mg / 1 g zsír

Csirke: 0.9 mg / 1 g zsír

Sertés: 0.6 mg / 1 g zsír

Tehéntej: 5.5 mg / 1 g zsír

Túró: 4.5 mg / 1 g zsír

Cheddar sajt: 3.6 mg / 1 g zsír

A kutatások jellemzően 1-2 g közötti CLA mennyiségeket alkalmaztak. A kutatások során olykor alkalmaztak 3 g mennyiség feletti adagot, ahol bár mellékhatást nem észleltek, a hatás fokozódását sem tapasztalták, így annak ilyen mértékű növelése nem szükséges. A túladagolást tekintve semmilyen toxikus, egészségre káros hatást nem találtak, ám az anyagcsere gyorsításának kellemetlen tünetei lehetnek, akárcsak bármilyen túlzott zsír vagy olaj fogyasztása esetén.

CLA 400 - 80 lágyzselatin kapszulaA CLA-t lehet hosszú távon fogyasztani annak egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

Adagolása a korábban említett mennyiségben a nap során szétbontva ajánlott két étkezés után, így például ebéd és vacsora vagy más, két nagyobb étkezés után.

A CLA fogyasztható mind egészséges testsúllyal rendelkezőknek, akik szeretnék ezt megőrizni, mind azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy a testkompozíciójukon javítani. Az élelmiszerekben ugyan megtalálható ez a zsírsav, de mennyisége nem elégséges ahhoz, hogy célt érjünk, így csupán ételekből nehézkes bevinni a szükséges adagot. Pontosan ilyen esetekben ajánlott a táplálék-kiegészítőként történő fogyasztása.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.