Menü

Miért ne dohányozzunk a terhességünk alatt?

A dohányzás egyértelműen rontja a nők termékenységét. Ennek oka a cigarettában lévő különféle vegyületeknek, a nikotinnak, aa cianidnak és a szén-monoxidnak a petesejtekre gyakorolt hatásában keresendő.

A nő petesejtjei véges számban vannak jelen már a születés pillanatában, és az élet során nem termelődnek újabbak. Az említett anyagok felgyorsítják a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek számának csökkenését, ami a sejtek újratermelődésének hiánya miatt semmiképp sem előnyös a termékenység szempontjából. A meddőség előfordulása csaknem kétszer gyakoribb azoknál, akik rendszeresen dohányoznak a terhességük előtt.

A cigarettafüst a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek genetikai anyagára is negatív hatással van, ezért a magzati rendellenességek, például a 21-es kromoszóma többlet példánya miatt kialakuló Down-szindróma kockázata is növekszik. A dohányzásnak egy további, az egészséges terhességre nézve kockázatos hatását is kimutatták: a nikotin összehúzódásokat válthat ki a petevezetékekben, aminek eredményeként megnő a méhen kívüli terhességek kialakulásának esélye. A petesejt ilyenkor a méhnyálkahártyán kívül, jellemzően a petevezetékek valamelyikében vagy a hasüregben ágyazódik be, ami a megfelelő beavatkozás nélkül életveszélyes állapothoz vezethet az anyánál.

Függőként születnek

A cigarettából a gyermekbe jutó nikotin rossz hatással van a baba tüdejére, ezért előfordul, hogy nem fejlődik megfelelően, ráadásul a szervezet hozzászokhat magához az anyaghoz, ezért a csecsemő megszületve a nikotin hiányától szenvedhet. Emellett bebizonyították, hogy a kilenc hónapig füstben nevelkedő babák felnőve gyakrabban lesznek szintén nikotinfüggők, de más káros, vigasztaló hatású anyagok iránt is az átlagosabbnál nagyobb vágyat érezhetnek – így módosulnak az idegsejtjeik. A nikotin miatt a baba stressz-szintje is magas szokott lenni, ezért sírósabb lehet, mint a többiek.

A dohányos babák agresszívek lesznek

Egy kutatás során 4000 gyermek életét követték nyomon, akik még a hatvanas években fogantak, amikor nem volt még ilyen egyértelmű, hogy terhesen nem szabad dohányozni.

Kiderült, hogy a cigarettázó édesanyák gyermekei felnőttként gyakrabban lettek agresszívek, viselkedészavarosak, antiszociálisak. Minél több szál cigit szívott el az anya, a gyerek viselkedése annál rosszabb volt kamasz- és felnőttkorában.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.