Menü

A folát egészségügyi előnyei

A folát és a folsav szavakat gyakran egymás szinonímájaként használják. S bár ez általában rendben is van, fontos, hogy megértsük a kettő közötti lényeges különbségeket! A folát és a folsav is a B9-vitamin egy-egy formája, és nélkülözhetetlen az egészséghez.

Különösen a zöldségekben (pl. brokkoli, avokádó, okra, cékla, karfiol, zeller, spárga, kelbimbó, sárgarépa, sötét zöld levelű zöldségek) és gyümölcsökben (pl. citrusfélék) található meg. A folsav viszont a szintetikus változat, és így természetesen nem lehet egy lapon említeni a szervezet számára közvetlenül hasznosítható foláttal! Egy biztos, az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a B9 valamelyik formája! De az is biztos, hogy a B9 királya a természetes folát!

1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében mindig számos változóval és környezeti tényezővel kell számolni. Az ismert okok között van egy homocisztein néven ismert fehérje emelkedett szintje is, amely az érfalakat rugalmatlanná, merevvé teszi. Ezáltal súlyosabbá válhat a magas vérnyomás és jelentősen megnövekedhet a koszorúér-betegség vagy a stroke kockázata. A folát, amint arról fentebb is szó volt, könnyen átalakul tetrahidrofoláttá, amelynek pont az a szerepe, hogy lebontsa a homociszteint egy hasznos fehérjére, a metioninra. A metioninnak, a homociszteinnel ellentétben, szívegészség megőrző hatása van.

2. Lassítja az öregedési folyamatokat

A mentális képességeink megőrzése már önmagában egy tényező az öregedésgátlás folyamatában, de a folát még ennél is többet tud. Például hatékonyan növeli a szervezet oxidatív stressztűrő képességét, ami egy fontos szempont az anti-aging harcban.

3. Támogatja az egészséges várandóságot és a magzati fejlődést

A folát rendkívül hasznosnak bizonyult a várandóság időszakában, csökkentve az idegcső záródási rendellenességeket, beleértve a nyitott gerincet is, ami a neurális cső tökéletlen bezáródása miatt alakulhat ki. Ezen túl, fogantatás előtti rendszeres pótlása mérsékli az ajak- és szájpadhasadék/nyúlajak farkastorok kockázatát, valamint a születés előtt kialakuló magzati szívhibákat is. Nem utolsósorban, csökkenti a koraszülés rizikóját és javítja a magzat születési súlyát. Szóval, mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy kellő mennyiségű és folátban dús, zöldlevelű zöldséget fogyasztunk, valamint, hogy olyan multivitamint szedünk, ami folátot tartalmaz, és így kellő védelmet biztosítunk a születendő gyermekünknek.

4. Csökkenti a daganatok kialakulásának veszélyét

Már talán köztudott, hogy egy sejt (vagy sejtcsoport) állandó növekedése, osztódása daganatos megbetegedések kiindulási pontja lehet. Néha a DNS nem megmagyarázható károsodása, kedvezőtlenül befolyásolja a génkifejeződést, ami a sejtek rendellenes mutációit eredményezheti. Ezek a mutációk általában ártalmatlanok, de időnként bekövetkezhet, hogy elindíthatja a daganatos megbetegedés lavináját.

Ideális esetben mindenki folátot és nem folsavat pótol. Több kutatás szól arról, hogy az alacsony folát szint növeli a daganat veszélyét. És ha valaki folsavat pótol folát helyett, a nem átalakított folsav nem csökkenti, hanem még inkább növeli ezt a kockázatot. Nos azért a folát esetében is van a mennyiségre vonatkozó aranyszabály: ne adagold túl és akkor minden rendben lesz.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!