Menü

Hogyan hat ránk a Hold

Bár sokaknak az ezotéria jut eszébe arról, ha a Hold és a Holdállások hatásairól beszélünk, ám korántsem ennyire elrugaszkodott dologról van szó. Egyrészt az emberiség az időt először a Holddal és annak fázisaival mérte. A Telihold és az Újhold váltakozásából lettek a hónapok, a Hold 4 különböző állásából – Újhold, Növő Hold, Telihold, Fogyó Hold - pedig a hetek.

A Hold az asztrológiában a termékenység és a nőiesség, anyaság szimbóluma, ez pedig nem véletlen. Felfigyeltek rá, hogy a menstruáció a Hold fázisaihoz igazodik és a termékenységgel is párhuzamba tudják állítani a Hold fázisainak váltakozását. Régen holdnaptár szerint éltek, nem csak a nők, de például a halászok is ennek segítségével számolták ki, mikor érdemes halászni és mikor nem. Ez a jelenség ma is ismert, nem másról van szó, mint a dagály-apály jelenségéről.

Szintén köztudott, hogy ránk is hatással van a Hold, csakúgy, ahogy a Föld mágneses mezőjét is befolyásolja (a korábban említett dagály-apály jelenség is ezzel magyarázható). De vajon pontosan hogyan hatnak ránk a Hold különböző állásai?

Újholdkor a Hold és a Nap egy vonalban állnak, a Hold nem látszik. Ebben a fázisban sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat, jobb az erőnlétünk, határozottabbak és elszántabbak vagyunk. Ilyenkor érdemes a nehezebb feladatokat megoldani és ha tervben van, akkor belekezdeni az új dolgokba. Ekkor érdemes elkezdeni a méregtelenítést is, mivel ilyenkor a jobb közérzetünk átlendíthet a nehezebb, kezdeti napokon.

A Növő Hold a megújulás időszaka, ilyenkor is érdemes új dolgokat kipróbálni, legyen az akár egy személyes hobbi, egy munkával kapcsolatos új feladat vagy akár emberi kapcsolatok. Ilyenkor a testünk könnyebben fogadja be a vitaminokat, tápanyagokat és különböző hatóanyagokat, ezért is javasolják ilyenkor a tisztítókúrák és relaxáló, regeneráló kezeléseket.

Ezután következik a Telihold fázisa. Sokan tudják, hogy ilyenkor nyugtalanul alszunk vagy feszültebbek vagyunk, általánosan nő a stressz, még az állatok is nyugtalanabbak. A Hold ilyenkor a Nappal szemben áll, köztük helyezkedik el a Föld. Bár feszültség és nyugtalanság a két leggyakrabban felmerülő állapot, valójában ekkor vagyunk a fizikai erőnlétünk csúcsán is. Új, merész és kihívásokkal teli ötleteink lehetnek, ekkor van a kalandok ideje.

Végül pedig a Fogyó Hold következik, ami Telihold után két nappal kezdődik és nagyjából 2 hétig tart. Ilyenkor nem feltöltődünk, hanem leeresztünk, amit nem gyengeségnek vagy levertségnek kell érteni, sokkal inkább a tisztulás és a megnyugvás időszaka ez. Ilyenkor érdemes elcsendesedni és gondolkodni, kiértékelni adott helyzeteket és rendet tenni a gondolataink közt.

Érdemes beszerezni egy Holdnaptárat vagy online követni és magunk is megfigyelhetjük, miként hat ránk a Hold fázisainak váltakozása.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.