Menü

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Kollagén

A kiegyensúlyozott kollagén termelés a feszes bőr titka. Az elmúlt években több kutatást is végeztek, ami arról szólt, hogy ha kollagént viszünk be a szervezetünkbe, az fokozza a kollagén termelést. Ugyan még nem bizonyított, hogy a bőr állapotára is jótékony hatással van, de az ízületek és a bélflóra egészségén bizonyítottan segít. Íme néhány élelmiszer, amelyek természetes módon fokozzák a szervezet kollagéntermelését: csontleves, hús, hal, tojás, leveles zöldségek, citrusfélék, kiwi, bogyók, avokádó, sárgarépa, paradicsom, tökmag, chiamag, illetve a kollagén peptidek, mint táplálékkiegészítő.

Hidratáld a bőröd is!

Nincsen csoda bőrfeszesítő testápoló, amitől azonnal feszes és rugalmas lesz a bőröd, hiába látod sok reklámban az ellenkezőjét. Viszont a rendszeres testápolás igenis meghozza az eredményt és segíti a bőr regenerációját, rugalmasabbá és feszesebbé teheti azt.

Váltózuhany

Tudom, hogy könnyebb mondani, mint csinálni a hideg vizes zuhanyt, pláne ilyenkor, a hideg időben, de rendszeresen végezve tényleg hatékony! A vérkeringés fokozása mellett, ez a technika segít feszesíteni a bőrt a hasfalon. Ha nem a kedvenced a hideg víz, kezdd azzal, hogy a zuhany végén gyorsan lemosod magad langyos vízzel. Aztán, ha már ezt megszokta a bőröd és a vérkeringésed, akkor érdemes elkezdeni váltogatni a hideg és meleg zuhanyt. Zárd mindig a hideggel a tusolást.

Erősítsd meg újra a törzsizmaidat!

Bár az edzés nem feszesíti a bőrt, határozottan segít javítani a hasfal megjelenését. Az első hetekben úgy érezheted, hogy a hasad lóg és mintha a belső szerveid ki akarnának esni a hasüregből… A szülés utáni hetekben ez teljesen normális jelenség, az egyenes hasizom két oldala eltávolodott egymástól és a törzs mélyen fekvő izmai is elgyengültek. A minél gyorsabb regeneráció érdekében érdemes már az első hetekben gyakorolni a TVA légzést és aztán 5-6 hét után elkezdeni egy szülés utáni regeneráló programot, ami kifejezetten a has mélyebb rétegeinek a megerősítésére és a medencefenék izmaira fókuszál.

A regeneráló edzés hiányának eredménye általában, hogy akár még hónapokkal a szülés után is megmarad az ún. “terhes has”, tehát továbbra is nagyjából 20 hetes terhesnek tűnünk a hasunk alapján. Ez azért van, mert a törzs mélyen fekvő izmai fűzőként körbeölelik a belső szerveket és, ha ezek gyengék, a belső szervek szó szerint előrenyomják a hasfalat. A gyenge törzsizmok azonban nem csak a hasfal állapotára vannak hatással, mozgásszervi fájdalmakat (hát- és derékfájás) és a medencefenék izmainak nem megfelelő működését is okozhatják.

Ezért olyan fontos része az edzés a lapos és feszes hasfal visszanyerésének, de az csak hab a tortán, hiszen a legfontosabb a test regenerációja és ebben óriási szerepe van a szakszerűen felépített edzésprogramnak!

Kisgyerek az autóban

Sok szülő az ovi vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen? Erről szól mai cikkünk.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Léteznek ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni. Melyek ezek? Erről szól mai cikkünk.

Pótolhatatlan veszteség a gyermekkori szeretethiány

Azok, akik így nőttek fel, felnőttként jó eséllyel fognak küzdeni önbecsülési problémákkal, az átlagnál gyengébb lesz az érdekérvényesítési képességük, és nehezükre fog esni szeretni saját magukat.

Mi az a 4. trimeszter?

Három várandósság után nyilván tudok számolni és tisztában vagyok vele, hogy a terhesség köztudottan három trimeszterből áll, azonban nem tévedés azt állítani, hogy valóban létezik egy úgynevezett negyedik trimeszter is, ami nem más, mint a szülés utáni első három hónap.