Mentás finomságok nyomában
- Dátum: 2022.01.08., 02:56
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- csirkemell, egészség, étkezés, főzés, gasztronómia, hús, menta
Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.
Ínycsiklandó mentás receptek
1.Hozzávalók:
10 szelet (380g) teljes kiőrlésű kenyér
1 db (400g) padlizsán
2 db (115g) vöröshagyma
50 g teavaj
30 g natúr joghurt
1 gerezd (4g) fokhagyma
10 db (1g) mentalevél
2 evőkanál (7g) olívaolaj
1 csipet őrölt kömény
1 csipet chilipor
1 csipet bors
2-3 csipet só
Elkészítés:
A padlizsánt tegyük be a sütőbe és zsiradék nélkül süssük 170 °C-on, 30-35 percig. Miután kivettük, öntsük le hideg vízzel, és fedjük le egy konyharuhával, hagyjuk állni kb. 10 percig, így könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra a fokhagymával együtt, és olíva olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a chiliport és az őrölt köményt. Végül tegyük bele egy keverőtálba a padlizsánnal együtt, és a szobahőmérsékletű teavajjal, joghurttal keverjük össze. Fűszerezzük sóval, borssal, és az apróra vágott mentát is adjuk hozzá. Legvégül turmixoljuk le. Miután végeztünk tegyük a hűtőbe fél órára.
Teljes kiőrlésű pirított kenyérrel tálaljuk.
2.Hozzávalók:
250g ricotta sajt
125g vaj
125g nyírfacukor
1 db (105g) reszelt alma
80 g teljes kiőrlésű liszt
4 db tojás
1db (3 g) citromhéja
1 tk (2g) szódabikarbóna
1 csipetnyi só
5-6 db (1g) menta levél
Elkészítés
Egy tálban a vajat és a cukrot simára kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, folyamatos erőteljes keverés mellett. Ezután lassan hozzáadagoljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót majd a szódabikarbónát, a citromhéjat, a reszelt almát, az apróra vágott friss mentát és végül a ricotta sajtot. Jól kikeverjük az egészet és egy kivajazott sütőformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét porcukorral és illetve ízesíthetjük fekete szeder lekvárral is.
3.Hozzávalók:
2db (550g) csirkemell
Pác:
250 g natúr joghurt
2 teáskanál (30g) paradicsompüré
2 evőkanál (15g) citromlé
2 gerezd (8g) fokhagyma
fél teáskanál őrölt kurkuma
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt kömény
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál chili por
2-3 csipet só
Mentás szósz:
150 g joghurt
30g reszelt uborka
7db mentalevél
1 teáskanál (2g) citromlé
1 csipet őrölt kömény
2-3 csipet só
2 csipet őrölt feketebors
Elkészítés
Első lépésként készítsük el a páclevet. A citromlevet, a gyömbért, chili port, kurkumát, koriandert, köményt, a sót, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a joghurtot öntsük egy keverőtálba és jól keverjük össze. A csirkemellet vágjuk 2 cm vastag szeletekre és tegyük bele a páclébe, majd jól forgassuk össze. Ezután 3-4 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni az egészet. A pácolás után a húsok mindkét oldalát zsiradék nélkül egy serpenyőben süssük meg közepes lángon. Nem baj, ha a páclé kissé ráég a húsra. A húsok kívül ropogósak lesznek, belül viszont szaftos marad a hús. A sütési idő kb.10-15 perc.
A mártogatóshoz a kígyóuborkát reszeljük le apróra és keverjük hozzá a joghurthoz. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés őrölt köménnyel. Adjuk hozzá az apróra vágott friss mentát. Végül tegyük be a hűtőbe az egészet fél órára.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.