Menü

Mit szabad és mit nem foghúzás után

Van, akinek szinte már rutinszerű a foghúzás, van, akinek még soha nem húzták egy fogát sem szerencsére. Mindenesetre nem árt tisztában lenni azzal, mit szabad és mit nem szabad csinálni, miután kihúzták egy fogunkat.

Ilyenkor ugyanis, még ha csak egy egyszerű húzás is volt, egy nyílt seb van a szánkban, amire oda kell figyelni, hiszen ugyanúgy elfertőződhet és begyulladhat, mint bármilyen más sérülés a testünkön. Természetesen, ha nem egyszerű húzás volt, hanem szájsebészeti beavatkozás, akkor még ennél is szigorúbban kell venni ezeket a szabályokat, illetve az a folyamat tovább is tarthat pár nappal, hiszen általában ilyenkor varrják is az érintett területet.

Először is, az evés nem tanácsos, főleg az első néhány órában a zsibbadás miatt, bár ilyenkor egyébként sem az evésen jár az eszünk, de ilyenkor a félrenyelés elkerülése végett, illetve a seb miatt sem tanácsos bármit fogyasztani. Lehetőleg foghúzás után aznap már ne együnk, majd csak másnap, így érdemes a beavatkozás előtt enni legalább annyit, hogy aznap kibírjuk.

A második dolog, ami talán furcsa lehet, a fogmosás kerülése. Persze fontos a fogmosás és a száj higiéniájának megőrzése, de foghúzás után ne mossunk fogat legalább aznap, másnap pedig csak óvatosan, elkerülve a sebet és a környékét. Ugyanez igaz az öblögetésre, mivel az sem tesz jót a sebben kialakult vérdugónak, aminek a funkciója az, hogy lezárja a nyílt sebet és gyorsabban gyógyuljon ott az íny. Másnap már óvatosan öblíthetünk, de kerüljük az alkoholos szájöblítőket. Lehetőleg keressünk valamilyen gyógynövényes szájvizet.

Ha már eltelt egy nap és étkezhetünk, akkor is figyeljünk oda, hogy kerüljük a tejtermékek, a tojás és a nyers húsok fogyasztását, mivel ezekben baktériumok lehetnek, amik normális esetben nem okoznak gondot, de a nyílt sebben fertőzést okozhatnak és ezzel akadályozhatják vagy elnyújthatják a gyógyulási folyamatot.

Bár ez tűnne kézenfekvőnek, mégsem ajánlott a pürés ételek fogyasztása, mivel ez könnyebben mehet bele a sebbe, mint a szilárd ételek, illetve a kisebb magvas, darabos, mákos ételeket is kerüljük, mivel a pici magok is könnyen beleragadhatnak a sebbe. Az alkoholos szájvizek mellett magát az alkoholt is hanyagoljuk pár napig, csakúgy, mint a kávét, mivel ezek értágító hatásúak és lassítják a gyógyulást, erősítik a vérzést.

Az erős orrfújás, hajolgatás, fizikai megterhelés sem tesz jót, mivel ezek hatására kieshet a sebben kialakult vérdugó, így az újra vérzésnek indulhat, ezzel lassítva a gyógyulási folyamatot és egyben növelve a fertőzés veszélyét.

Végül pedig még egy tiltólistás tevékenység, ami talán mindenki számára egyértelmű: a dohányzás. Maga a szívó hatás, ami dohányzáskor keletkezik a szájban is káros lehet, de a dohányfüstben lévő káros anyagok is bejuthatnak a sebbe ilyenkor, így pár napig mindenképpen hanyagoljuk a dohányzást, legalább amíg a seb egy kicsit be nem záródik.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.