Menü

10 egészséges harapnivaló, hogy télen is vigyázzunk az alakunkra

Karácsony közeledtével egyre többet vagyunk otthon a hideg miatt, kevesebbet mozgunk és ilyenkor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, nem beszélve a sok ínycsiklandó téli finomságról. Ha ilyenkor is szeretnénk odafigyelni az alakunkra és elkerülni, hogy néhány kiló felszaladjon, érdemes egészséges harapnivalókat készíteni ahelyett, hogy mézes puszedlit és forró csokit együnk akárhányszor megéhezünk.

Az ideális nassolnivalóban megtalálhatók az alapvető tápanyagok, illetve vitaminokat és ásványi anyagokat, rostot is tartalmaz. Ezekből hoztunk most néhány példát, amiből ötletet meríthet mindenki, vagy akár pontosan így el is készítheti.

Az első nagyon egyszerű harapnivaló a túró friss gyümölcsökkel. Igaz, a példában szereplő gyümölcsök nem télen teremnek, de fagyasztott verzióval vagy befőttel is elkészíthetjük. Egy csészényi eper és néhány szem szőlő kell mindössze, valamint egy fél csésze zsírszegény túró. Az eperben rengeteg a C-vitamin, valamint alacsony cukortartalma miatt nem dobja meg a vércukorszintet hirtelen, a szőlő pedig természetes antioxidáns. A túró fehérjében gazdag és zsírszegény formája kalóriában sem bővelkedik, így nyugodtan fogyaszthatjuk akár nasiként is.

Egy másik kifejezetten egészséges és alacsony kalóriatartalmú harapnivaló a humusz répacsíkokkal. A humuszt saját kezűleg is elkészíthetjük, ami tulajdonképpen csicseriborsókrém. Mindössze csicseriborsóra, egy kis sóra, egy fél citrom levére és egy kis szezámkrémre van szükség hozzá, ezeket összeturmixoljuk és kész is a házi humusz. Natúran is rendkívül ízletes, de elkészíthetjük paprikásan, vagy bármilyen fűszerrel, ami nekünk tetszik. A répát is helyettesíthetjük mondjuk paprikával, vagy zellerrel – a zellert meg is süthetjük, kifejezetten kellemes állaga van egy kis olajon megsütve – vagy akár koktélparadicsommal is. Kész is a kalóriaszegény, de ízletes délutáni nasi.

Ha valaki az édeset és a sósat is kedveli, annak tökéletes harapnivaló lehet a sajtkockák szőlőszemekkel. Lehet kapni mini sajtválogatást is, de mi magunk is összeválogathatjuk a kedvenc fajtáinkat. Érdemes zsírszegény, fehérjében gazdag sajtokat választani, mint például a mozzarella, vagy a feta sajt. Szőlő helyett almával vagy körtével is nagyon ízletes, ez már csak a mi ízlésünktől függ.

Végül pedig egy érdekes kombináció, amire talán nem is gondolnánk. Kefíres banánturmix. A kefír sokkal jobb probiotikum, mint a natúr joghurt, valamint fehérjében is gazdag, emellett pedig 99%-ban laktózmentes, ami fontos lehet azoknak, akik érzékenyek, vagy allergiások a laktózra. Adjunk a kefírhez egy érett banánt, esetleg egy kis mézet, majd turmixoljuk homogénre és már fogyaszthatjuk is. Ezzel egyébként le is fedtük a napi D-vitamin szükségletünk negyedét, illetve nagyjából 10 gramm fehérjét vittünk be a szervezetünkbe az egyéb vitaminok mellett, amit a banán tartalmaz.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!