Menü

Kedvenc téli csemegénk a gesztenye

Csak ne lenne olyan drága, teszem hozzá halkan. De ha elvonatkoztatunk kicsit az árától, akkor beszélhetünk a hatásairól, fogyasztásáról, ünnepek alatti szerepéről. Mert nincs advent és karácsonyvárás gesztenye nélkül.

Az ősz és a tél elengedhetetlen étele a sült gesztenye. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye ellenállhatatlan illata szinte aromaterápia az adventi vásárokban, finom jellegzetes íze pedig megadja a karácsonyvárás hangulatát, természetesen egy bögre forralt borral együtt.

Az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke a sült gesztenye, itthon is készítettem már, igaz ritkán, mert mint említettem aranyáron mérik. Sajnos. Pedig érdemes lenne jó sokat fogyasztani belőle. Miért is? nos, mert fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.

A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-vitaminban. A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést.

Aki fogyni szeretne, annak a gesztenyeevés segíthet, ugyanis laktató finomságról beszélünk, természetesen itt most nem a tejszínhabbal tálalt cukros gesztenyepürére gondolunk.

A gesztenye a tél kedvenc csemegéje. Gondoljunk akár a gesztenyepürére, gesztenyelevesre, vagy az összes gesztenyés csemegére, ünnepi süteményre, én magam már bejglibe is tettem töltelék gyanánt s meg kell, hogy mondjam, nagyon ízlett.

Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is. A receptekkel pedig most nem untatok senkit, mert egyrészt abból rengeteg található a világhálón, felesleges bemásolgatnom, másrészt meg azonnal éhes lennék a sok finomság láttán, így inkább elköszönök. Ha tehetik, süssenek otthon gesztenyét! (a gesztenyét bevagdossák, majd áztatják és megsütik sütőpapíron sütőben. Forralt borral az igazi.)

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!