Menü

Kedvenc téli csemegénk a gesztenye

Csak ne lenne olyan drága, teszem hozzá halkan. De ha elvonatkoztatunk kicsit az árától, akkor beszélhetünk a hatásairól, fogyasztásáról, ünnepek alatti szerepéről. Mert nincs advent és karácsonyvárás gesztenye nélkül.

Az ősz és a tél elengedhetetlen étele a sült gesztenye. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye ellenállhatatlan illata szinte aromaterápia az adventi vásárokban, finom jellegzetes íze pedig megadja a karácsonyvárás hangulatát, természetesen egy bögre forralt borral együtt.

Az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke a sült gesztenye, itthon is készítettem már, igaz ritkán, mert mint említettem aranyáron mérik. Sajnos. Pedig érdemes lenne jó sokat fogyasztani belőle. Miért is? nos, mert fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.

A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-vitaminban. A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést.

Aki fogyni szeretne, annak a gesztenyeevés segíthet, ugyanis laktató finomságról beszélünk, természetesen itt most nem a tejszínhabbal tálalt cukros gesztenyepürére gondolunk.

A gesztenye a tél kedvenc csemegéje. Gondoljunk akár a gesztenyepürére, gesztenyelevesre, vagy az összes gesztenyés csemegére, ünnepi süteményre, én magam már bejglibe is tettem töltelék gyanánt s meg kell, hogy mondjam, nagyon ízlett.

Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is. A receptekkel pedig most nem untatok senkit, mert egyrészt abból rengeteg található a világhálón, felesleges bemásolgatnom, másrészt meg azonnal éhes lennék a sok finomság láttán, így inkább elköszönök. Ha tehetik, süssenek otthon gesztenyét! (a gesztenyét bevagdossák, majd áztatják és megsütik sütőpapíron sütőben. Forralt borral az igazi.)

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!