Menü

Próbáld ki ezeket, ha unod már a natúr csirkemellet

Manapság az egészséges és környezettudatos életmód jegyében egyre többen döntenek úgy, hogy mérsékelik, vagy teljesen elhagyják a húsfogyasztást. Van, aki inkább környezetvédelmi szempontból látja jobbnak, van, aki egészségügyi okokból kifolyólag és van, aki csak szereti a változatos ízeket és alapanyagokat. Emellett pedig a diétázók egyik leggyakoribb problémája, hogy az étrend, amiben a fő fehérjeforrás a csirkemell, egyhangú és unalmas.

A legtöbb embert érint legalább az egyik fentebb említett szituáció, így hasznos lehet, ha van a tarsolyunkban pár olyan fehérjedús alternatíva, amit a natúr csirkemell helyett fogyaszthatunk bűntudat nélkül.

Az egyik ilyen alternatíva a sütésre alkalmas zsírszegény sajt. Ebből ma már vegán verzió is elérhető, így, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert, akkor is talál kedvére valót. A legtöbb ilyen sajt nem csak fehérjében gazdag, de kalciumban, valamint A-és D-vitaminban is. Elkészítésük is változatos, grillezhetjük is őket, salátába is kiváló, de serpenyőben sütésre is alkalmasak.

Az említett vegán verziók általában szójából, valamilyen gabonából vagy olajos magból készülnek. Kevésbé pikáns és intenzív az íze, mint állati eredetű társaiknak, de ezek is elkészíthetők akár grillen vagy serpenyőben is.

A szejtán például egy búza alapú növényi fehérjeforrás, nevezik búzahúsnak vagy gluténhúsnak is, mivel a búza fő fehérjéje a glutén. Akár kockákra is aprítható, de egészben is süthető/főzhető, sőt, még ragukba is kiváló alapanyag lehet.

A következő alternatíva talán közismertebb, mint az előző. A tofu szójából készül és a magas fehérjetartalma mellett arról is ismert, hogy fitoösztrogéneket, azaz olyan növényi molekulákat tartalmaz, amik hasonlítanak a női nemi hormonra, így menopauza idején jótékony hatása van a szervezetre. Elkészítése szintén nagyon változatos, kerülhet akár levesbe, raguba, de tészta feltét is készíthető belőle.

Egy szintén népszerű fehérjeforrás hús helyett a gomba. Bár van, aki érzékeny rá, de ha fogyaszthatjuk, akkor ebből is készíthető szinte bármilyen fogás. Ragukba is kiváló, rántva is tálalhatjuk, levesbe is főzhetjük, fasírtként, töltelékként vagy pirítva, szinte végtelen lehetőség áll előttünk. Gazdag kalciumban, magnéziumban, valamint B- és D-vitaminban is.

Végül pedig a hüvelyesek közül is kedvünkre válogathatunk, hiszen legtöbbjük gazdag fehérjében, emellett pedig mint rostforrás sem elhanyagolható, főleg emésztésünk egészsége szempontjából. Megtalálható még bennük nagyobb mennyiségben magnézium, kalcium és vas is.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!