Menü

A feszültség káros következményei

A mindennapi, normális stresszhelyzetre is válaszol a szervezetünk, a vegetatív idegrendszer aktívabban kezd működni, az izmok megfeszülnek, a szívverésünk gyorsul, a légzésünk szaporábbá válik. Amint a stressz elmúlik, a szervezetünk működése visszaáll a normális helyzetbe, ismét egyensúlyi állapotba kerül. Baj akkor van, ha a stressz nem múlik, nem megoldható, vagy rövid időn belül nem feldolgozható, és ezért a szervezetben a felfokozott állapot állandósul. Ekkor jelentkeznek a kóros tünetek.

Az endokrin rendszer is üzen

Amikor a test érzi a stresszt, a hypotalamus jelet küld a vegetatív idegrendszernek és az agyalapi mirigynek, elkezdődik a stresszhormonok termelése.

Mellékvesék

Stressz jeleire a hypothalamus kiváltja a mellékvese kéregben a kortizol és a mellékvese velőállományában az adrenalin termelését. Ez elindítja a folyamatot, amely lehetővé teszi a szervezet számára a maximális energiafelhasználást a veszély kivédésére.

Máj

Amikor a kortizol és az adrenalin szabadul fel, a máj több glükózt állít elő, hogy megfelelő mennyiségű energiahordozó jusson el az izmokba a "küzdj vagy menekülj" helyzetben. Sokak szervezete képes a vércukorszintet visszaállítani a normális állapotra, de azoknak, akik hajlamosak a 2. típusú diabéteszre a stressz cukorbetegség előszobáját jelentheti.

Az emésztőrendszer így reagál a stresszre

Nyelőcső

A stressz miatti feszültség oldására sokan dohányoznak vagy alkoholt fogyasztanak, s emiatt kialakulhat a gyomorégés vagy a savas reflux. A stressz vagy kimerültség is növeli a súlyos gyomorégéses fájdalmat.

Gyomor

A stressz hatására bizsergés jelenhet meg a gyomorban, ami hányingerhez vagy fájdalomhoz vezethet. A komoly stressz hatására a hányás is bekövetkezhet, s a hatás krónikussá válása miatt kialakulhat fekély, vagy fekély nélküli súlyos hasi fájdalom.

Belek

A stressz befolyásolhatja az emésztést, hogy milyen táplálékot képesek a belek felvenni. Azt is befolyásolja, hogy milyen gyorsan halad át az élelmiszer a tápcsatornán. Előfordulhat miatta mind hasmenés, mind pedig székrekedés.

Melyek a stresszhelyzetek?

Mindenkinek más jelent stresszhelyzetet, és mindenki másként reagál ezekre. Van, akinek egy nyilvánosság előtt elmondott beszéd olyan nyugtalanságot okoz, hogy napokkal előtte már nem alszik, fáj a gyomra, remeg, hány. Egy másik embert ugyanez a helyzet felvillanyoz, boldogan készül rá. Egy dologban azonban nem különbözünk: azok a problémák, amelyeket nem tudunk megoldani, tartós stresszt jelentenek számunkra. Ilyen lehet a munkahely elvesztése, a válás, egy műtét, egy komoly veszekedés, illetve az állandó érzelmi vagy anyagi bizonytalanság. Ezek általában hosszabban elhúzódó helyzetek, és szinte mindenkinél jelentkeznek az állandósult nyomás, azaz a stressz tünetei is.

Melyek az állandó feszültség tünetei?

Rengeteg tünete lehet a stressznek, most csak a teljesség igénye nélkül soroljuk fel a legjellemzőbbeket. Ha hosszabb ideje áll fenn a stresszes állapot, akkor a legtöbben nem tudnak aludni, ezáltal ingerlékenyek, idegesek lesznek. Türelmetlenül reagálnak olyan helyzetekre, amelyet máskor zökkenőmentesen oldottak meg, szoronganak, gyakran táplálkozási problémákkal küszködnek, gyomorfájdalmaik vannak. Kialakulhat makacs, migrénes fejfájás, izomfájdalmak, köztük a csuklyásizom feszülése.

Legtöbbször a beteg maga is felismeri, hogy a tüneteit a stressz okozza, mégsem kezdi megfelelően kezelni, pedig nagyon fontos lenne, hiszen, ha elhanyagoljuk, akkor az komolyabb betegségekhez is vezethet. Ha a stressztényezőt nem áll módunkban kiiktatni, legjobb szakemberhez fordulni, és felkeresni egy pszichológust.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?