Menü

Mikor vegyük be a vitaminokat?

A vitaminok olyan tápanyagok, amikre a szervezetnek szüksége van az optimális működéshez, viszont magától nem tudja előállítani, vagyis nekünk kell úgymond készen bevinni. Ha változatosan táplálkozunk, akkor nagyrészt fedezzük a szervezetünk átlagos vitaminszükségletét, ám ha sok feldolgozott és kész élelmiszert fogyasztunk, esetleg kevés zöldséget és gyümölcsöt, nem árt, ha különböző vitaminkészítményekkel pótoljuk a hiányt.

Sokan ősszel és télen szednek csak vitamint, mivel kevesebb gyümölcs és zöldség érthető el, illetve kevesebb a napfény is, de nem csak az év ezen szakában érdemes vitamint szedni. Tavasszal és nyáron éppúgy támogatás lehet a szervezetünknek, mint a hidegebb hónapokban.

A vitaminhiány sokáig nem okoz látványos tüneteket, azonban később változatos panaszokhoz vezethet, mint például fakó és gyenge körmök, hajhullás, fáradékonyság, energiahiány vagy a memória romlása.

A vitaminok egy része zsírban, másik része pedig vízben oldódik. Épp ezért sosem javasolt a vitaminokat reggel, éhgyomorra bevenni, érdemes valamit fogyasztani előtte. Az a fő különbség a zsírban és a vízben oldódó vitamin közt, hogy az előbbi a szervezet képes a zsírszövetben eltárolni, míg a vízben oldódókat nem, azokat a vesék kiválasztják és a felesleg azonnal ki is ürül a szervezetből.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a legtöbb B-vitamin, mint például a B2, vagyis a riboflavin, a B3, másik nevén niacin és a B5 is, vagyis a pantoténsav. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell, mivel a szervezetünk kiválasztja az akkor épp felesleges mennyiséget. Ezeknél nem fontos, hogy együnk előtte, sőt, a B12 vitamin esetében sokszor halljuk azt is, hogy érdemes éhgyomorra bevenni, mivel savas környezetben jobban tud felszívódni. Az, hogy a nap folyamán mikor vesszük be, nem fontos a felszívódásuk szempontjából, azonban érdemes már reggel, mivel az anyagcsere-folyamatokban viszont fontos szerepük van.

A zsírban oldódó vitaminok a D-, az E-, az A- és a K-vitamin. Ezeknek a felszívódáshoz zsírra van szükségük, így itt javasolt az étkezés során, vagy étkezés után bevenni. Bár nyáron a szervezetünk elég D-vitamint állít elő napfény hatására, a hidegebb hónapokban érdemes ezt mesterségesen bevinni. Ha nem szeretnénk vitamin készítményt fogyasztani, akkor tejtermékek, tojássárgája, illetve olajos halak fogyasztásával is pótolhatjuk a kiesett mennyiséget, ez általában 1500-2000 NE.

A legtöbb vitamin nyugodtan szedhető szinte bármely gyógyszerrel, azonban a K-vitamin esetében érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos véralvadásgátlók hatásába beavatkozhat. Szintén jó tanács, hogy a D-vitamin csonterősítő hatásának fokozása miatt érdemes olyan készítményt szedni, amiben eleve van magnézium is kalcium is, mivel ezek is hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Karácsonyi klasszikusok, akár cukorbetegeknek is

Ahogy közeleg a karácsony, sokunk szeme előtt lebegnek a klasszikus finomságok, amiket ilyenkor fogyasztunk, ám aki cukorbetegséggel küzd sem kell lemondania ezekről.