Menü

Miért hizlal a tévénézés?

A televízió hatásairól, tudatos televíziózási szokásokról már írtunk korábban, akkor a cikkem végén ígértem, hogy arra is kitérek legközelebb, hogyan hizlal a tévé. Mert, hogy hizlal, ha a „doboz” előtt nassolgatunk, az egészen biztos. Észrevétlen kalóriák.

Ha abból indulunk ki, hogy naponta átlagban több órát nézzük a tévét, akkor ebből megállapítható, hogy egyrészt ellustulunk, eltunyulunk a kanapén, másrészt az étkezéseinket is a készülék előtt végezzük. Míg a TV előtt ülünk, nem edzünk, nem mozgunk, nem sportolunk, kevesebb kalóriát égetünk, mintha például takarítanánk otthon, a bevitt kalóriák számát pedig ennek tudatában sem csökkentjük, sőt! Több kalóriát veszünk fel, mint amennyit elhasználunk, ami elhízáshoz vezet.

Tényekről tudunk kutatásokat találni, felmutatni, melyek kimondják, hogy egy háztartásban mennyi megy egy nap a tévé, ebből mennyi a háttérzaj funkció és mennyit ülünk ténylegesen előtte. Az elhízott emberek nagy része több, mint 3 órát televíziózik naponta, ahogy pedig növekszik a TV előtt eltöltött idő, úgy nő az eközbeni nassolás. A fizikai aktivitás pedig csökken. Kutatók már rég bebizonyították, hogy az étkezések közötti TV-zés és a készülék előtti nassolás plusz kilókhoz, elhízáshoz vezet és ez sajnos nemcsak a felnőttekre igaz, hanem a gyerekekre, kamaszokra is. Hazánkban nagyon sok az elhízott kisgyerek és már kiskamasz korban problémát okoz egy-egy feladat elvégzése a testnevelés órán.

Minden egyes „tévézős-falat” feltűnik később a mérlegen, majd a tükörben.

Svédországban is végeztek egy ezzel kapcsolatos kutatást, amely megdöbbentő adatokat közölt. Az unalmas tévéműsorok 52%-kal növelik az esélyét, hogy kalóriadús rágcsálnivalót veszünk magunkhoz, ez pedig így is van, hiszen sokan, ha unatkoznak, esznek. Ez a televízió előtt fokozottan így van és ilyenkor olyan dolgokat, olyan ételeket kívánunk, amit pont kerülni kéne, vagy csak ritkán és mértékkel fogyasztani, megfelelő sporttevékenység mellett. A televíziózás pedig nem az.

A cikkben sok tényre támaszkodva soroltam a televízió előtti nassolás következményeit, azonban a hibakeresés helyett inkább a megoldást kutassuk. Mindenki szeret egy hosszú munkanap után elnyúlni a kanapén, s bekapcsolni a televíziót, szörfözgetni a csatornák között, nincs ezzel baj. Egészen addig legalábbis, amíg megválogatjuk a nézett műsorokat, tudatosan választjuk meg a tévé előtt eltöltött időt, sort kerítünk a rendszeres fizikai aktivitásra, mozgásra is, szelektálunk, válogatunk tudatosan cselekszünk és figyelünk, hogy a nassolás egészséges rágcsálnivalókra korlátozódjon.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.