Menü

Ne rontsd el! - avagy a leggyakoribb futóhibák

Amelyeket mi tapasztaltabb, régebb óta futók mindannyian elkövettünk, vagy elkövetünk, ezért tudjuk. Tanácsainkkal talán más nem követi el ezeket a hibákat. Nézzük, melyek a leggyakoribb futóbakik.

Az egyik legnagyobb hiba, amit véthetünk, ha túlzott elvárásokat támasztunk önmagunkkal szemben, mindehhez rövid határidőt és olyan edzéstervet, ami nem személyünkre szabott. Mindenki más, ezért nem biztos, hogy az az edzésterv (pl. a netről) ami nekem jó, az neked is, vagy épp fordítva. Véreztem már el 3 hónapos maratonra felkészítő edzéstervvel nekem ugyanis 6 hónap kellett a felkészüléshez.

Bemelegítés-nyújtás hiánya. Egyenes út visz innen a sérülésekhez, nem szabad sajnálni rá az időt, tilos egyből futással vagy bármilyen mozgásformával kezdeni alapos (lehetőleg dinamikus) bemelegítés előtt és ugyanez érvényes a nyújtásra is. Az edzések végén alapos lenyújtás szükséges, aki ezt elmulasztja, s esetleg a bemelegítést is letudja harminc másodperc alatt, annak számolnia kell rövid időn belül húzódással, sérüléssel, ami sokszor csak nehezen és hosszú idő alatt jön helyre. (tapasztalatból tudom)

Nem megfelelő öltözet. Ezalatt nem azt értem, hogy nem a legújabb divat szerinti papagáj színű futószettben érkezünk, hanem azt, hogy túlöltözünk. A legjobb, ha a futás elején picit fázunk, majd 1-2 km után komfortosan érezzük magunkat, a túlöltözés és a sok réteg ruha nem jó választás. Gyakori hiba.

Csak futunk és kész. Én értem, hogy ha valaki futni szeret, más sportág nem érdekli, azonban az erősítő edzések fontosságára itt és most szeretném felhívni a figyelmet, a legjobb heti egyszer-kétszer beiktatni egy súlyzós, erősítő, konditermi edzést, esetleg jógát, a keresztedzés ugyanis nagyon jót tesz a testünknek, erősíti a vázat, az izomzatot, a törzset és a futóteljesítményünkre is jó hatással van.

Futócipőválasztás szín alapján. Egy futóismerősöm, a Levi például a „milyen futócipőt javasolsz?” kérdésre azonnal rávágja, hogy kéket. Nem viccelek, van, aki szín alapján vásárol futócipőt. Pedig a legfontosabb szempontok a lábáállás, futóstílus, talajfogás vizsgálata (amelyet a legjobb és nagy szakértelemmel rendelkező futóboltokban megnéznek ingyen) továbbá fontos opció, hogy talajon, terepen futunk-e, heti hányszor, készülünk e versenyre, milyen széles a lábfejünk és még egy sor fontos dolog, ami alapján a megfelelő cipő kiválasztása megkezdődik.

Túledzés. Gyakori hiba, sokan elkövetik, de érdekes módon leginkább a kezdők. Egyszerűen túltolják, elkapja őket a hév, egyre jobban megy, egyre többet akarnak, egyre jobban érzik magukban a „ritmust”, hatalmas mértékben növelik a távot, 5 km után egyből a 10-eket futják, majd rá két hétre a 15öt, egy félmaratont és már neveznek is a nagyobb távokra. Hiba. A fokozatosság és az arany középút itt is a szabály. Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha az lenne a „szabály”, hogy a távot kéthetente 10%-kal ajánlott növelni. Akik hirtelen teszik ezt, nekik azt szoktam javasolni, hogy inkább a tempót növeljék, fussák le gyorsabban az azt 5 kmt, vagy keressenek egy szép nagy dombot. Kevésbé sérülésveszélyes.

Svédasztalnak tekintik a frissítőasztalt egy versenyen. Gyomorrontás a vége és a verseny feladása is esetenként. Alapszabály, hogy semmi újat nem próbálunk ki egy versenyen, se új cipőt, se új izotóniás italt, gélt, akármit, mert visszaüt. Csak a korábban jól bevált ételekre, ételekre és kiegészítőkre szabad hagyatkozni.

Vannak még futóhibák, amelyekkel a sort folytathatnám, de a leggyakoribbak azt hiszem a fent említettek, tudatossággal, óvatossággal, fokozatossággal, a táv tiszteletével elkerülhetőek. Csak okosan! Jó futást!

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.