Menü

Van-e tudományos alapja a horoszkópnak?

Az asztrológia és a horoszkópok vizsgálata már évszázadok óta része az emberiség történetének. Sokan komoly magyarázatokat látnak a horoszkópokban és mélyen hisznek is benne. Sokan viszont, csak viccből olvassák a lapok horoszkópos részlegét. De vajon van-e tudományos alapja az asztrológiának?

Az ókorban sok helyen alkalmazták az asztrológiát például az ókori görög poliszokban, Indiában és Kínában is, azonban eredetét Mezopotámiához kötik. Alapelve a Hermész Triszmegisztosz nevéhez kötődő Smaragdtábla tétele: ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd. Az asztrológia vizuális megjelenítési formája a horoszkóp. A „horoszkóp” szó pontos jelentése: „óra-kép”, mely alatt a Nap, a Hold és a bolygók egy megadott időpontban a Föld egy megadott pontjáról látható (tehát látszólagos) elhelyezkedését értjük. Ezek alapján az év hónapjait csillagállás alapján a mindenki által ismert 12 állatövi jegyekre osztották (pl.: oroszlán, kos, vízöntő…).

Ilyenkor mindenki kíváncsian olvassa, hogy mit írnak a saját aszcendenséről (jegyéről) a magazinokban és mindenki ámul, hogy milyen igaz rám, amit az újság ír! Miért van ez? Sok magazin nem is alkalmaz hivatalos „asztrológust”, hanem csak maguk írják az aszcendensek heti/havi horoszkópját az olvasottság növelése érdekében. Ilyenkor arra törekednek, hogy általános igazságokat fogalmazzanak meg, amivel sokan azonosulni tudnak. Tehát emögött egyáltalán nincs tudományos háttér. Alapvetően az asztrológia tudományként tekint magára, azonban a tudományos akadémiák természetesen nem ismerik el önálló tudományként, habár csillagászoknál tanulni kell az asztrológiáról, mint történelmi tényezőről.

Az asztrológiában való hit rohamos növekedésének hátterében egyértelműen szociálpszichológiai indokok állnak. Több tudóst megihletett az asztrológia vizsgálata, hogy vajon mi ösztönzi az embereket arra, hogy egy empirikus, tételek és magyarázatok nélküli „tudományban” higgyenek. A magyarázat az, hogy emberi kultúra része a hitvilág, mindenki vágyik arra, hogy a „természetfeletti” eseményeket valamilyen módon meg tudják magyarázni.

Azonban tudományos vizsgálatok során szinte 100%-ban megállapítható, hogy a horoszkóp nem áll tudományos alapokon. Például Carlson (1985) Nature-ben megjelent vizsgálatában nemcsak az asztrológusokat vizsgálták, hanem fordított próbát is végeztek: 83 személy számára professzionális asztrológusokkal horoszkópokat készíttettek. Ezután mindegyik személynek három horoszkópot adtak: az egyik a sajátjuk volt, a másik kettô másoké, s a résztvevôk feladata az volt, hogy a három horoszkóp közül válasszák ki a sajátjukat. A 83 személy közül 28 választotta ki jól a saját horoszkópját. Ez megfelel a véletlen találgatás esetén várható aránynak. Van Deusen (1976), Culver és Ianna (1977) és Culver (1979) azt vizsgálták meg, hogy van-e összefüggés az emberek foglalkozása és a Nap állása szerinti állatövi jegyük között. Vizsgálataikat több mint 60 különbözô foglalkozásra terjesztették ki. Mindhárom vizsgálat negatív eredményt hozott: semmiféle korrelációt (együttállást) nem tapasztaltak a foglalkozás és a Nap szerinti állatövi jegy között.

Az említett tudományos vizsgálatok alapján az asztrológia valóban téves. Tudományos kísérletből nincsen ellenpélda. Ha úgy éreznénk, hogy az újságban található horoszkóp tényleg rólunk szól, csak gondoljunk arra, hogy ez mindössze egy általánosítás, ami szinte mindenkire igaz lehet. Ne horoszkóp alapján mérlegeljünk eseményeket az életünkben, hanem lássunk reálisan és éljünk a lehetőségekkel!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.