Menü

Házi módszerek izzadás ellen

Bár az izzadás a test egy teljesen természetes folyamata, gyakran igen kellemetlen tud lenni. Nyáron, a nagy hőségben nemcsak a ruhán nyomot hagyó foltok, hanem a szagok miatt is kínos helyzetbe hozhat.

A dezodorok és az izzadásgátlók gyakran igen káros anyagokat tartalmaznak, melyeket jobb lenne elkerülni. A természetes hatóanyagú, natúr termékek hatása viszont nem mindig olyan erős, mint kellene. Szerencsére van néhány megoldás, amivel segíthetsz a problémán.

Citromlé

A kellemes illatú citromlé nagyszerűen működik, ha szagtalanításról van szó. Savas tulajdonságai pedig segítenek csökkenteni bőrünk pH-értékét, így nehezítve a rajta szaporodó baktériumok túlélését. Vágjunk egy citromot félbe, és dörzsöljük be vele a hónaljat, majd hagyjuk magától megszáradni. Végül vegyünk egy frissítő zuhanyt. A praktikát alkalmazzuk naponta, amíg végleg el nem tűnnek a kellemetlen szagok. Ha érzékeny a bőrünk, előbb csavarjuk ki a citromlevet, és hígítsuk fel 1 rész vízzel, majd vigyük fel a kényes területre vattapamacs segítségével.

Rozmaring

A rozmaring gátolja a kellemetlen izzadságszagot okozó baktériumok elszaporodását, mentol- és klorofil-tartalma pedig természetes szagsemlegesítő tulajdonságokkal ruházza fel ezt a kellemes illatú növényt. Sőt, a rozmaring cinket is tartalmaz, melynek hiánya szerepet játszik a rossz testszag kialakulásában. Egy fél csészényi szárított növényre öntsünk egy liter forróvizet, majd hagyjuk 10 percig ázni. Miután leszűrtük a növénydarabkákat, adjuk a rozmaringos oldatot fürdővizünkhöz, és áztassuk benne magunk nyugodtan 15-20 percig. Ha fürdőkádunk nincs, de szívesen használnánk ki a rozmaring kellemes illatát és jótékony tulajdonságait, vásároljunk rozmaring olajat, amelyből naponta 8-10 cseppet 3 centiliter vízzel összekeverve dezodorként vihetjük fel a kívánt területekre.

Szódabikarbóna

A kellemetlen szagok kialakulása nem következik egyenesen az izzadás mértékének növekedéséből, sokkal inkább a test izzadásra hajlamos részein elszaporodó baktériumokhoz van köze. A szódabikarbóna azon kívül, hogy megöli ezeket, szagtalanító és nedvességszívó képességekkel is rendelkezik, ezáltal egy dezodorhoz hasonlóan működik. A probléma hosszú távú megoldásához egy kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze egy kis citromlével, és kenjük be vele az érintett testrészt. Pár perc után mossuk le, majd zuhanyozzunk. Ha ezt a ’szeánszot’ egy hétig naponta megcsináljuk, gyorsan búcsút inthetünk a nemkívánatos szagoknak. Sőt, a csodaszer előnyeit akár a mindennapjainkban is kihasználhatjuk: a hosszú kihívásokat tartogató napokon a szódabikarbónát keverjük össze egy kis kukoricakeményítővel, és a mixet alkalmazzuk hintőporként a problémás területeken.

A természetes anyagokból készült szellős ruházat is sokat számít, válasszunk szellős cipőt lehetőleg bőrből vagy vászonból és műszálas zoknik használatát kerüljük.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.