Menü

Hűsítő nyári koktélok

Hideg gyümölcslevesek, selymes krémlevesek, ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok szezonját éljük ilyenkor nyáron a kánikulában. jól esnek az üdítő finomságok, hoztunk néhány receptet.

A leghűsítőbb nyári koktélhoz kék medence vagy vízpart, tenger illata képét társítjuk gyakran, ez legalábbis az álom hűsölés egy forró kánikulai napon. Ha már naplementét is teszünk a lelki szemeink elé, már – már giccs kategória, annyira irigylésre méltó.

Egy kellemes szomjoltóhoz azonban nem kell elutazni, itthon is élvezhetjük a magunk készítette italokat a saját kis erkélyünkön, teraszunkon, kerti (felfújhatós) medencénk mellett. Máris megvan a hangulat, mely jó kedvre derít!

Aki nem jártas koktélok világában, annak is ismerős a mojito, mely kubai eredetű. A koktél összetevői a lime, néhány friss mentalevél, szódavíz, cukorszirup vagy barna cukor, darált jég és természetesen az ital fő alkotóeleme a fehér rum. Frissít és a szomjat is oltja.

A tequila sunrise édeskés ízű, kellemes nyári koktél, viszonylag alacsony alkoholtartalommal, ám mivel itatja magát, nem veszélytelen a fogyasztása a kánikulában. A jégkockákra fehér tequilát, citromlevet, narancslevet öntünk, majd Grenadine szirupot a koktél aljára.

A gin tonic kesernyés ízű, a tonic ízvilágából kiindulva, kissé fanyar, de kiváló szomjoltó. Az ital Hollandiából származik, lime-mal felszolgálva igazi koktélkülönlegesség. Zúzott jégre gint öntünk, majd tonicot, s ezt keverjük el.

Ha alkoholmentes italt szeretnénk, akkor itt néhány kiváló ötlet: az úgynevezett energiakoktél, melyhez cékla, sárgarépa, uborka, citromlé és natúr joghurt szükséges. Meg kell mosni a zöldségeket, kisebb darabokra vágni, majd gyümölcscentrifugába tenni, kinyerve a levüket. Joghurttal tálaljuk, ízlés szerint díszíthető.

A napsugár koktélt én csak a napfényitalnak nevezem, alma, sárgarépa, narancs és menta kell hozzá. Öntsünk minden kipréselt levet egy pohárba és narancskarikával díszítve kínáljuk.

Ha a világhálón rákeresünk a koktélreceptekre, sokkal többet találunk, mint gondoltuk volna, vannak kifejezetten könnyű, gyümölcsös koktélok, puncsok, limonádék. Léteznek tejszínes, erős, alkoholos és alkoholmentes, könnyű és nehezebben elkészíthető, tejszínes, rétegesen tálalt, likőrös, csokoládés, tojásos, rumos, fagylaltos, kávés, szirupos és sok más egyéb koktélok, melyek elkészítésével – akár video segítségével - megismerkedhetünk. Kellemes lazítást kívánok a finom italokkal, akár vidám társasággal, akár párunkkal kettesben, vagy egymagunkban.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani