Hűsítő nyári koktélok
- Dátum: 2021.07.04., 13:47
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alkoholmentes, alkoholos, díszít, finomság, forró, gyümölcs, hangulat, hűsít, hűsölés, ital, kánikula, kávés, koktél, krémes, lime, limonádé, medence, mentalevél, nedű, nyári, présel., recept, selymes, smoothie, szomjoltó, tálal, társaság, tejszín, turmix, zöldség
Hideg gyümölcslevesek, selymes krémlevesek, ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok szezonját éljük ilyenkor nyáron a kánikulában. jól esnek az üdítő finomságok, hoztunk néhány receptet.
A leghűsítőbb nyári koktélhoz kék medence vagy vízpart, tenger illata képét társítjuk gyakran, ez legalábbis az álom hűsölés egy forró kánikulai napon. Ha már naplementét is teszünk a lelki szemeink elé, már – már giccs kategória, annyira irigylésre méltó.
Egy kellemes szomjoltóhoz azonban nem kell elutazni, itthon is élvezhetjük a magunk készítette italokat a saját kis erkélyünkön, teraszunkon, kerti (felfújhatós) medencénk mellett. Máris megvan a hangulat, mely jó kedvre derít!
Aki nem jártas koktélok világában, annak is ismerős a mojito, mely kubai eredetű. A koktél összetevői a lime, néhány friss mentalevél, szódavíz, cukorszirup vagy barna cukor, darált jég és természetesen az ital fő alkotóeleme a fehér rum. Frissít és a szomjat is oltja.
A tequila sunrise édeskés ízű, kellemes nyári koktél, viszonylag alacsony alkoholtartalommal, ám mivel itatja magát, nem veszélytelen a fogyasztása a kánikulában. A jégkockákra fehér tequilát, citromlevet, narancslevet öntünk, majd Grenadine szirupot a koktél aljára.
A gin tonic kesernyés ízű, a tonic ízvilágából kiindulva, kissé fanyar, de kiváló szomjoltó. Az ital Hollandiából származik, lime-mal felszolgálva igazi koktélkülönlegesség. Zúzott jégre gint öntünk, majd tonicot, s ezt keverjük el.
Ha alkoholmentes italt szeretnénk, akkor itt néhány kiváló ötlet: az úgynevezett energiakoktél, melyhez cékla, sárgarépa, uborka, citromlé és natúr joghurt szükséges. Meg kell mosni a zöldségeket, kisebb darabokra vágni, majd gyümölcscentrifugába tenni, kinyerve a levüket. Joghurttal tálaljuk, ízlés szerint díszíthető.
A napsugár koktélt én csak a napfényitalnak nevezem, alma, sárgarépa, narancs és menta kell hozzá. Öntsünk minden kipréselt levet egy pohárba és narancskarikával díszítve kínáljuk.
Ha a világhálón rákeresünk a koktélreceptekre, sokkal többet találunk, mint gondoltuk volna, vannak kifejezetten könnyű, gyümölcsös koktélok, puncsok, limonádék. Léteznek tejszínes, erős, alkoholos és alkoholmentes, könnyű és nehezebben elkészíthető, tejszínes, rétegesen tálalt, likőrös, csokoládés, tojásos, rumos, fagylaltos, kávés, szirupos és sok más egyéb koktélok, melyek elkészítésével – akár video segítségével - megismerkedhetünk. Kellemes lazítást kívánok a finom italokkal, akár vidám társasággal, akár párunkkal kettesben, vagy egymagunkban.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.