Menü

A fenyőmag jótékony hatásai

A fenyőmag finom és egészséges, viszont elég drága. Nem véletlenül, hiszen termesztése időigényes, begyűjtése pedig körülményes. Valóban fenyőkön terem, de csak néhány fajta termése elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, ezek a Pinus cembroides, sibirica, edulis, pinea és koraiensis.

A legjobb minőségűnek az európai mandulafenyőből (Pl. pinea) származó karcsú magot tartják, a dundibb, ázsiai változatok olcsóbbak és kevésbé ízesek.

A könnycsepp alakú, ehető bél egy vastag héjban foglal helyet a fenyőtobozban, és másfél év alatt érik be. A fák 15-25 éves korukban fordulnak termőre és 40-70 éves koruk között hozzák a legtöbb termést. A legtöbb fenyőmagot vadon élő fenyőkről, kézzel szüretelik még azelőtt, hogy a tobozok kinyílnának. A leszedett tobozokat vászonzsákban, napon szárítják három hétig, majd összezúzzák és kézzel kiszedik a termést. Itt még nincs vége, hiszen a tobozból kiszedett fenyőmagot egy második réteg héj is borítja, amelyet szintén kézzel távolítanak el, ez pedig időnként igencsak nehéz feladat.

A fenyőmag konyhakész állapotában hosszúkás, elefántcsontszínű, mandulára emlékeztető magbél, hosszúsága általában 1,5 centiméternél kisebb. Nyersen puha textúrájú, íze édeskés és vajas, enyhén pirítva íze intenzívebbé, szerkezete ropogósabbá válik. Gyakran használják bazsalikomos pesto készítéséhez, de hozzáadják salátákhoz és számos desszerthez is kiváló.

Ha fenyőmaggal dolgozunk, nagyon oda kell figyelni, magas olajtartalma miatt könnyedén odaég és pillanatok alatt ehetetlenné válik. Ha tehát arra adjuk a fejünket, hogy nyers fenyőmagot pirítsunk otthon, használjunk öntöttvas serpenyőt szárazon, közepes lángon, folyamatos rázogatás mellett. Álljunk mellette és őrizzük mindaddig, amíg illatozva sötét mézszínűvé válik. Ekkor azonnal vegyük ki a serpenyőből, hogy a pirulást rögtön megállítsuk. A pestón kívül használhatjuk zöld és majonézes salátákhoz, dresszingekhez, valamint bármilyen olyan desszerthez, ami mandulával, dióval, pisztáciával készülhet.

A fenyőmaggal töltött baklava felejthetetlen élmény, csakúgy, mint a marcipános csokoládétorta, a vele készült romesco szósz is egészen megindító, de spenót salátába, rizses piláfokhoz, olasz tészták tetejére vagy gombás pizza feltétjéhez is kifogástalanul illik. Természetesen magában, sörkorcsolyaként is csodálatos, de ilyen fogyasztása könnyen drága szokássá válhat.

A fenyőmag rendkívül egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen és Omega-6 zsírsavakban gazdag, így segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét a vérben. Gluténmentes, így cöliákiások is bátran fogyaszthatják, emellett kiváló forrása az E-vitaminnak és nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak, mangán-, szelén-, cink-, magnéziumtartalma is jelentékeny. A fenyőmag igen kevéssé allergén, jóval kevesebben érzékenyek rá, mint bármely más diófélére. Akik mégis, általában a kínai származású magra allergiásak.

Ha a fenyőmag fogyasztása után fémes, keserű ízt érzünk, az túlérzékenységre utalhat, ami a legtöbbször nem jár egyéb tünetekkel és magától elmúlik.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.