Menü

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Sokan csak nyáron kennek fényvédőt vagy napolajat, sőt vannak olyanok, akik még nyáron se használják. Ez a felelőtlen viselkedés azonban sok egészségügyi kockázatot hordoz magában. Megnövekedhet a bőrrák kockázata, a hámréteg tartós sérülése, sőt a fokozott bőröregedésért is felelős a fényvédelem hiánya. Fényvédőt azért kenünk, mert a Nap káros sugárzása az UVA-sugarak ellen védekezünk. Ez nemcsak nyáron van jelen, hanem télen is. Ezért fontos lenne a téli időszakban is az arc védelme.

Manapság sokféle fényvédő terméket ismerünk, már léteznek fényvédős BB krémek és alapozók is. Azonban ezek általában 15 SPF körül mozognak. Az SPF a fényvédelem mértékét jelöli, angolul Sun Protection Factor. Például egy SPF50-es (50 faktoros) naptej az UV 98°-át szűri. Ezért a 15 faktoros krémek nagyon kevesek, ajánlatos 30-as és 50-es fényvédőt használni. Természetesen télen nem kell egy SPF50-es naptejet felkenni az arcra, viszont egy harmincas mindennapos kenésével megelőzhető az idő előtti bőröregedés. Fontos megjegyezni, ha valaki felken egy 15 faktoros alapozót meg hozzá egy fényvédőt, akkor az SPF nem fog összeadódni. Egy 30 faktoros naptejjel az év 365 napján bekenve az arcunk már elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk.

Mégis mennyi fényvédő szükséges? Bőrgyógyászok szerint ahhoz, hogy valaki tetőtől talpig bekenje magát nagyjából egy pálinkáspohárnyi naptej szükséges. Arcra kábé egy ötforintos nagyságú pötty szükséges. Nyáron érdemes újra kenni a fényvédőt, hogy megelőzzük a kellemetlen leégést. Az idő elteltével, illetve vízzel való érintkezéssel hamar lekopik.

Az se mindegy, hogy milyen összetevőjű terméket választunk. Vannak ugyanis olyan termékek, amelyek komedogén összetevőkben nem szenvednek hiányt. A komedogén anyagok eltömítik a pórusokat, ezáltal mitesszerek és pattanások képződhetnek az érintett területen. Létezik egy úgynevezett komedogén index, ami azt jelzi, hogy melyik összetevő mennyire tömítheti el a pórusokat. A 0 értékű összetevő nem komedogén, míg az 5-ös nagyon. Például az Isopropyl Isostearate 5-ös komedogén indexxel rendelkezik, a Sheabutter (vagyis shea vaj) 0-val.

A fényvédelem hiánya tehát sok negatív következménnyel járhat, ezért ne csak a saját bőrünkre vigyázzunk, hanem a gyerekekére is! Az ő bőrük sokkal érzékenyebb, ezért vegyünk a számukra gyártott junior vagy kids naptejet. Ha mégis leégtünk volna, utána kenjünk szenzitív babaolajat vagy hidratáló, nyugtató testápolót az érintett bőrfelületre. A magas UVA-sugárzás miatt pedig kerüljük a napfényt délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, mindenképpen elegendő folyadék és védelem mellett tartózkodjunk a szabadban nyáron.

Nagypál Anna

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.