Spenótos ételek a főzeléken túl
- Dátum: 2021.06.14., 20:57
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- főzés, konyha, lasagne, ricotta, spenót, tészta
A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.
SPENÓTOS KOSÁRKÁK

HOZZÁVALÓK
20dkg liszt
0.5csom sütőpor
0.25tk só
6dkg vaj
1.2dl író
25dkg spenót
1gerezd fokhagyma
2ek napraforgóolaj
bors
3db tojás
1.5dl tejföl
15dkg reszelt sajt
1csip szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a feldarabolt vajat és az írót. Ruganyos tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva pihentetjük a hűtőben 20 percig.
Lisztezett felületen a hideg tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kivágunk belőle 4 db akkora körlapot, hogy kibélelhessünk velük egy-egy kivajazott 12 cm belső átmérőjű és 3-4 cm magas formát. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Közben a leszárazott, megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot durvára vágjuk. A megtisztított fokhagymát apróra kockázzuk és a felhevített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a spenótot, megfonnyasztjuk kb. 3 perc alatt, majd enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
A tojásokat simára keverjük a tejföllel, és egy kevés kivételével hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sóval, borssal és a szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzáadjuk a spenótot. A masszát a formákba kanalazzuk, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Végül a kosárkákat az előmelegített sütőben készre sütjük 30-35 perc alatt.
SPENÓTOS-RICOTTÁS LASAGNE

HOZZÁVALÓK
2gerezd fokhagyma
2ek olívaolaj
25dkg spenót
3dl főzőtejszín
só
25dkg ricotta
10dkg vaj
4ek liszt
6dl tej
bors
őrölt szerecsendió
30dkg lasagne tészta
40dkg reszelt sajt
ELKÉSZÍTÉS
Az apróra vágott fokhagymát a felforrósított olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kiolvasztott spenótot. 10-15 percig pároljuk, közben hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk, majd lehúzzuk a tűzről, és amikor már langyos, hozzáadjuk a ricottát.
Közben egy másik lábasban vajat olvasztunk, majd beleszórjuk a lisztet, és kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd hozzáöntjük a hideg tejet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és habverővel kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
Egy hőálló tálba egy vékony réteg spenótot kenünk, és egy réteg lasagne tésztát pakolunk rá. Megint spenót következik, erre jöhet a besamel, a reszelt sajt, majd megint tészta. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg van a hozzávalókból, úgy, hogy az utolsó réteg sajt legyen. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
EGYSZERŰ SPENÓTOS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK
40dkg fagyasztott spenót
2dl tej
2dl főzőtejszín
2tk só
bors
fokhagyma
15dkg bacon
15dkg trappista sajt
30dkg spagetti
ELKÉSZÍTÉS
A spenótos tészta elkészítéséhez forró vízben kifőzzük tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint. Közben a baconcsíkokat apróra vágjuk, megpirítjuk. A megfőtt és lecsepegtett tésztához keverjük.
A fagyasztott spenótot nagyjából 2 dl vízben feltesszük olvadni, főni. Amint kiolvadt, teszünk hozzá kb. 2 teáskanál sót, pici borsot, 4-5 gerezd fokhagymát lereszelve vagy fokhagyma présen áttörve. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd azonnal le is vesszük a tűzről.
Kivajazott jénai, vagy bármilyen más tűzálló edénybe tesszük a baconnel elkevert tésztát, ráöntjük a spenótmártást Kicsit átmozgatjuk, hogy elkeveredjen, végül pedig ráreszeljük a sajtot. 180-200 fokra előmelegített sütőben körülbeül 20-25 percig szép pirosra sütjük.
Szerző: Udvari Fanni
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.