Menü

Elismerés, népszerűség, és az önbizalomhiány- avagy hogyan hat ránk az énkép?

Az énképünk legfontosabb része az önbecsülésünk. Az önmagunkról alkotott meggyőződéseink befolyásolják az érzelmeinket, irányítják a cselekedeteinket, és hatnak a mindennapjainkra. Alapvetően mind az önmagunkkal való elégedettségre törekszünk és pozitív énképre vágyunk. A kérdés az, hogy miért számít ebben az önismeret és, hogy mitől lesz pozitív az énképünk?

Valójában a legfontosabb talán az, hogy az önértékelésünk rendkívül összetett, és egyáltalán nem csak a végletek alkotják. Valamint magát az énképet, a gyermek és kamaszkori élmények és tragédiák nagyon komolyan befolyásolják. Az énképünket nagyon komolyan befolyásolják az olyan dolgok, mint például az iskolai bántalmazás, anyagi problémák, elhízás, egy szülő idő előtti elvesztése. Gyermekként és fiatalon ezeket a problémákat sokkal nehezebb feldolgozni, ha egyáltalán fel lehet. Felnőttként sem könnyű megbirkózni az efféle nehéz helyzetekkel, de az ember már tudatosabban és józanabbul tud hozzáállni bizonyos dolgokhoz.

Elmondható, hogy minél jobban ismerjük önmagunkat, akár józan látásmód, akár pedig mások véleményei miatt, annál precízebb képet alakíthatunk ki önmagunkról. A pozitív énkép tulajdonképpen akkor mondható el, ha összességében tekintve elégedettek vagyunk önmagunkkal.

Az alacsony önbecsülés valahol veszélyes is tud lenni, mert tulajdonképpen az ebben való lét meghatározza a mindennapi cselekedeteit, párbeszédeit az adott embernek. Akinek pedig alacsony az önbecsülése, az sokkal kevésbé fogja tudni jól megvalósítani a dolgokat az életében.

Mindannyian különbözünk

Elmondható, hogy mindannyian rendelkezünk erősségekkel és gyengeségekkel is. Kissé túlzó lehet azt kijelenteni, hogy emberként mindenkit egytől-egyig el kell fogadni, mert nyilván vannak olyan emberek, akikkel szemben egyszerűen nem lehet elismerően nyilatkozni, legyen az diktátor politikus, gusztustalan celeb, vagy sorozatgyilkos. Azonban ettől függetlenül a másik ember elfogadására, de legalább megértésére kell törekedni.

A reális énkép szükséges az élet minden területén, legyen az munka, a rossz és nehéz helyzetekben történő megfelelő döntéshozás, párkapcsolat, majd később a gyermeknevelés. A reális énképhez pedig legfőképp józan önértékelésre, a pozitív és negatív tulajdonságok tisztánlátására, valamint elfogadó közegre is szükség van.

Hogyan fejleszthetjük az önértékelésünket?

Elsőként nagyon fontos az, hogy számot tudjunk vetni a múlttal. Fel kell ismernünk azokat a személyiség jegyeket, amelyek jellemzőek voltak ránk, és ezek közül el kell tudnunk dönteni, hogy melyik válik az előnyünkre melyik pedig a hátrányunkra.

Ehhez kapcsolódóan nagyon fontos, hogy fel tudjuk ismerni azt, hogy milyen szerepekben érezzük jól magunkat. Azokat az élethelyzeteket és életterületeket érdemes keresni, amelyekben jól érezzük magunkat és ki tudunk teljesedni. Ahol pedig állandóan rossz helyzetben vagyunk, vagy állandóan egy általunk gyűlölt szerepet kell magunkra vennünk. Azokból a helyzetekből meg kell próbálni kilépni, ha lehetséges, és azt az adott szerepet érdemes el is hagyni.

Az önismeret terén szintén nagyon fontos az is, hogy a pozitív tulajdonságait felismerje valaki. Ezeket akár egyedül is át lehet gondolni, de érdemes megkérdezni a hozzánk közel álló embereket is, hogy ők mit tartanak bennük pozitívumnak. Ezeket a pozitív tulajdonságokat, akár csokorba is lehet gyűjteni és mondjuk leírni egy papírra. Ezekből pedig fény derülhet arra, hogy melyek azok a pozitív jellemzőink, amelyeket teljességgel ismerünk, és melyek azok, amelyeket esetleg csak a lelkünk mélyén érzünk, de nem merjük őket önmagunk számára sem elismerni. A pozitív látásmód terén nagyon fontos szerepe van annak, hogy a mindennapi pozitív tulajdonságainkat is felismerjük és jól kezeljük.

Az énkép valójában önbecsülésünknek és önmagunk megélésének csupán egy vetülete. Mégis, mindegyik rész hat a másikra. Az önmagunkra fordított időt és törődést pedig megéri befektetni. Az önismeret egyfajta tanulási folyamat, amelyet egyedül is végezhetünk, de ha van a közelünkben olyan ember, akiben feltétel nélkül megbízunk, mint a szüleink, akkor az önértékelésünk rajtuk keresztül is fejlődhet.

Mind az önismeret fejlődése, mind pedig az énkép fejlődése az élet mindennapi történései mellett növeli vagy csökkenti a jóllétünket és az elégedettségünket. A mindennapok során pedig arra kell törekednünk, hogy mind az énképünk, mind pedig az önbecsülésünk pozitív irányba húzzon.

A féltékenység kezelése

A féltékenység talán az egyik legkínzóbb lelkiállapot. A pszichológusoknak gyakran van gondjuk vele - szerencsére tudják a megoldást is.

A párkapcsolatok legfontosabb alappillére

Minden ember más és más, így aztán minden kapcsolat is más és más. Mégis, vannak olyan alapvető dolgok, amelyeknek jelen kell lennie ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kötelékben éljünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az öt, leginkább mérvadó hozzávalót, ami a hosszútávú, harmonikus szerelem receptjéhez elengedhetetlen.

Maradni vagy továbblépni?

Egy párkapcsolatban a válás sohasem könnyű. Ráadásul a neheze még csak ezután jön. A két fél egyedül marad a rengeteg emlékkel a párkapcsolatból, ezzel pedig meg kell tudni birkózni. Utána vannak, akik kapcsolatban maradnak egymással, vagy azért, mert korrektül váltak el, vagy pedig összeköti őket valami, mint például egy gyermek. Mások igyekeznek teljesen függetlenedni az előző párkapcsolatoktól. Miért történik mindez, milyen indokok motiválják az embereket a háttérben?

Mi okozhatja a szemrángást?

A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyermekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.