Menü

Minden, amit a retinoidokról tudni akartál

A retinol A-vitamin (zsírban oldódó vitamin), amit eredetileg mitesszerek elleni hatóanyagnak használtak, azonban azt is sikerült kimutatni, hogy ránctalanító hatással rendelkezik, ezért az anti-aging egyik legfőbb hatóanyaga lett. Legfőbb tulajdonsága, hogy antioxidáns (lassul a meglévő kollagén lebomlása), illetve serkenti a bőr kollagéntermelését. Ma már szakirodalmak is alátámasztják biztonságos és hatásos funkcióit, sokan – köztük bloggerek, influencerek – állítják, hogy működik. Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyve alapján azt olvashatjuk, hogy 125 bőrbetegségen bizonyítottan segített a retinol vagy a retinolsav.

A retinol, retinal és a retinolsav a retinoidok csoportjába tartoznak, a retinoidok pedig az A-vitamin származékok családját jelenti. Magának a retinoidnak nagy hatása van a látásra, csontnövekedésre, a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartására – ezt használják ki az arcápoló cégek.

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin, mondhatjuk úgy is, hogy egyenlő a tiszta A-vitaminnal. A retinol nem egy aktív molekula, csak az arca kenés után válik retinolsavvá. Vásárláskor oda kell figyelni, hogy milyen arányú szérumot vásárlunk. Folyamatosan kell az arcbőrt hozzá szoktatni a retinolhoz. Az 1%-os retinol nagyon erős, érdemes alacsony százalékúval kezdeni. Eleinte pár cseppet kell heti egyszer a rutinba bevezetni, majd, ha hozzászokott a bőr, akkor lehet naponta többször is. Figyelni kell arra, hogy magas faktorú fényvédő legyen a rutinba, mert a retinol kifejezetten fényérzékennyé teszi a bőrt.

A retinal egy lépésre van attól, hogy retinolsavvá váljék (míg a retinol két lépésre). Ezért a retinal több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol. Hatékonyságban közelebb áll a retinolsavhoz. Retinal termékekkel sokkal kisebb koncentrációban találkozhatunk, mint retinolnál (pl.: 0,05%), ami pont azért van, mert egy lépésre áll a retinolsavtól.

A retinolsav a retinoidok feje, ő az aktív molekula, a retinal és retinol kémiai lépések során válik retinolsavvá. Az Anti-aging, vagyis az öregedés elleni hatóanyagok csúcsa. Mivel túlzott használata veszélyes, ezért ez az arcápolásban vényköteles.

Sokan azt gondolják, hogy az anti-aginget 40 éves kor után kell elkezdeni, ráncok megjelenése után. Kutatások szerint a 20-as évek után a bőr kollagénmennyisége évente nagyjából 1%-ot csökken, ezért már ilyen fiatal korban is érdemes elkezdeni a retinol bevezetését. Fontos, hogy kismamák nem használhatják, illetve éjszaka érdemes használni a fényérzékenység miatt.

Nagypál Anna

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.