Egy tál dahl
- Dátum: 2021.03.28., 05:51
- Sipos Zsófia
- képek:pexels.com
- curry, dahl, fűszerek, gasztronómia, indiai konyha, vöröslencse
Az elmúlt években egyre népszerűbbek a keleti konyhák, ami alól az indiai ételek sem kivételek. A gazdagon fűszerezett ételek pedig nem is állnak távol a magyar gasztronómiától.
Ízvilágban azért van különbség a két kultúra között, bár a paprikát mint fűszert itthon és Indiában is előszeretettel használják. Az indiai konyha alapján rengeteg húsmentes ételt el lehet készíteni, így a vegetariánusok számára is izgalmas választás lehet.
Talán senkinek sem kell bemutatni a curry fűszerkeveréket, ami mára a magyar háztartásokban is alapfűszernek tekinthető. A fűszerkeverék többek között római köményt, chili paprikát és kurkumát is tartalmaz, amelyektől valóban izgalmas ízvilágot teremt. A curry mellett az indiai konyha még 25 féle fűszert (és fűszerkeveréket) használ a főzéshez, amivel rendkívül izgalmas ételeket készítenek el.
Az egyik ilyen recept a vöröslencsés dahl, amit otthon is egyszerűen el lehet készíteni, akár teljesen glutén-, laktóz-, tej- és tojásmentesen. Most az alapja vöröslencse lesz, de más hüvelyesekkel is elkészíthető, lehet bátran is kísérletezni.
A vöröslencse egészséges, fehérjében gazdag alapanyagnak számít, bár nem túl népszerű. A Közel-Keletről származó hüvelyes nagyon tápláló, gyorsan elkészíthető és könnyen emészthető étel. Többek között magnéziumban, kalciumban és vasban is gazdag.
Amire szükség lesz:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
fél csipet fekete bors
2 teáskanál currypor
2 kávéskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbérpor
2 darab babérlevél
250 g vöröslencse
A hagymákat felaprítjuk és hevített olívaolajon pirítani kezdjük. Amikor már üvegesre pároltuk, hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a babérlevelet). Alaposan elkeverjük, de vigyázunk, hogy közben ne égjen oda.
A következő lépésként átmossuk a vöröslencsét, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk és felöntjük vízzel és puhára főzzük.
Mielőtt tálalnánk kivesszük a két babérlevelet és ízlés szerint kókuszkrémmel vagy tejföllel tálaljuk.
Akár egytál ételként, de más főfogás mellé köretként is fogyasztható.
A több hónapos bezártság után hamar belefásulhatunk a szürke hétköznapokba. A főzés és az új ételek felfedezése segíthet kicsit kilépni a gasztronómiai komfortzónánkból. Próbálkozzunk és kísérletezzünk bátran!
Jó étvágyat!
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.
Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért
Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!