Menü

Fogerősítő ételek

Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés.

Mit javasolnak a fogorvosok?

Köztudott, hogy a fogakat nagy mértékben károsítják a savas ételek. A citrusfélék például rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ezért immunrendszerünket kiválóan erősítik, ellenben fogainkra károsak lehetnek, hiszen károsíthatják a fogzománcot. A fogorvosok ezért azt javasolják, hogy amikor narancslét iszunk, vagy bármilyen citrusfélét fogyasztunk, utána mindenképpen mossunk fogat, hiszen így visszaállíthatjuk a száj egészséges pH értékét.

Segíthet még a cukormentes rágógumi is, ugyanakkor ez nem pótolja az étkezések után egyébként is fontos fogmosást, mivel a fogakon lerakódó lepedék nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A fogorvosok emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen szilárdságú ételeket eszünk. Ha ugyanis nem terheljük eléggé a fogainkat egyenletesen, akkor az a fogak kilazulásához vezethet a fogazat azon részén, ahol nem rágunk. A rágóizomzat erősítésével, és a fogazat megfelelő terhelésével megelőzhetjük a csontromlást, ezáltal pedig a fogak elvesztését. A fogorvosok ezért az javasolják, hogy minden fog egyformán terhelődjön, a rendeltetésének megfelelően.

Mely ételek erősítik a fogakat?

A fogak számára ugyanakkor vannak kifejezetten előnyös ételek is, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez. A fogorvosok ajánlják, hogy fogyasszunk kalciumban, fluoridban gazdag ételeket. Ilyenek például a halak és a tejtermékek, melyek foszforban, kalciumban rendkívül gazdagok. A savas ételek után elfogyasztott sajt például ellensúlyozhatja a savas ételek káros hatását is. Sőt, azt talán kevesen tudják, hogy a zöld tea magas fluoridtartalma és kiváló antibakteriális hatása is segíthet abban, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását.

Kalcium

A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez. Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.

Foszfor

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm. Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

A-vitamin

A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás a szervezetre és az alakra is jó hatással van, de ami nagy örömhír: egyes élelmiszerek a fogakat is erősítik, sőt még a fehérségüket is megőrzik.

Szerző: Udvari Fanni

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!