Menü

A véradás fontossága

A vér nélkülözhetetlen a kórházak működéséhez. Bár a technológia és a tudomány ma már hihetetlen dolgokra képes, mégis a jelenlegi állás szerint a vér semmi mással nem pótolható, nem állítható elő mesterségesen. Ezt nehezíti, hogy bizonyos készítmények, amit a véradás során levett vérből állítanak elő, mindössze pár napig tarthatók el. Ilyen például a trombocita készítmény, ami csupán 5 napig használható fel.

Egy átlagos embernek összesen 5 liter vér kering az érrendszerében, amiből fél liter úgynevezett tartalék, vagyis szükség esetén mozgósítható, nem okoz gondot a hiánya. Tulajdonképp a vér az egyik legfontosabb alkotóeleme szervezetünknek, hiszen hiába a tüdőn keresztül jutunk oxigénhez, a vér szállítja el azt a sejtekhez, ezzel tartva működésben az azokban zajló folyamatokat.

A vér legismertebb csoportosítása az AB0 vércsoportrendszer, illetve az RhD. Ezeken kívül még több más csoportra is osztható, de ez a kettő az, ami az esetek többségében befolyásolja, hogy milyen vért kaphat az illető. Speciális esetekben ennél részletesebb egyezés szükséges.

A levett vérből három féle készítményt állítanak elő. Az egyik a már említett trombocita-koncentrátum, a másik a vörösvérsejt-koncentrátum, a harmadik pedig a friss fagyasztott plazma. Innen ered a véradás egyik ismert szlogenje: adj vért és ments meg három életet! Mivel egyetlen véradásból háromféle készítmény is nyerhető, ezt 3 különböző ember is megkaphatja.

Bár a hangsúly mindig azon van, hogy a véradás életet menthet, nem árt megemlíteni, hogy a véradónak is pozitív hatással jár, ha rendszeresen ad vért. Egyrészt egyfajta „vérfrissítés” történik ilyenkor, hiszen szervezetünk pótolni fogja a levett vérmennyiséget, és bizony a vérünk is elhasználódik. Természetes folyamat a vérsejtek lebontása és bioszintézise, azonban olyankor sokkal kisebb mennyiségben és lassabban bontódnak le és termelődnek újra. Másrészt aki rendszeresen jár vért adni, az rendszeresen is vesz részt alapvető orvosi vizsgálatokon, hiszen kritériumai vannak a véradásnak is. Ez pedig nem hátrány, főleg olyan betegségeknél, amiknél kulcsfontosságú az idő, vagyis, hogy minél hamarabb veszik észre, annál eredményesebben lehet kezelni.

Véradó lehet minden olyan egészéges ember, aki elmúlt már 18 éves, de még nincs 65, testsúlya pedig eléri az 50 kg-ot. Nők évente maximum 4-szer, férfiak 5-ször adhatnak vért, két véradás között pedig legalább 56 napnak el kell telnie, mivel a szervezetnek átlagosan ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon és újra megtermelje a levett vér mennyiségét. Maga a véradás egy órás folyamat és kifejezetten kérik, hogy fogyasszunk bőségesen folyadékot és együnk is előtte, hiszen itt nem fontos a vércukorszint, azonban a véradást mindig megelőzi néhány alapvető vizsgálat, mint például a hemoglobin szint vizsgálata, vagy maga a vércsoport meghatározás.

Balogh Emese

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.