Menü

Különleges levesek, amelyeket ki kell próbálnod…

Unod már az egyszerű gyümölcslevest, a szokásos hétvégi húslevest és a hagyományos paradicsomlevest? Akkor próbálj ki valami egészen újat, és dobd fel vele a következő vasárnapi ebédet!

Íme az első, egy nagyon egyszerű, ám annál ízletesebb leves:

Autentikus spanyol gazpacho

Hozzávalók

3 közepes piros paprika

3 nagy kígyóuborka

10-12 közepes paradicsom

1 nagy gerezd fokhagyma

5 dl víz

1,5 dl extraszűz olíva olaj

kb 60 ml almaecet

só ízlés szerint

Tálaláshoz:

kruton

esetleg apróra vágott uborka és paradicsom

Elkészítése:

Az uborkát és a fokhagymát meghámozzuk, majd a többi zöldséggel együtt felaprítjuk.

Az összes hozzávalót (az ecet kivételével) egy nagyobb edénybe tesszük, vagy turmixba és teljesen simára keverjük az egészet. Ízlés szerint adunk hozzá almaecetet és sót, majd jól elkeverjük.

Pár órára hűtőbe tesszük, majd jól behűtve krutonnal és aprított zöldségekkel tálaljuk.

A sütőtök szerelmeseinek:

Sütőtök leves

Hozzávalók

70 dkg sütőtök

15 dkg burgonya

1 evőkanál ételízesítő

1 teáskanál só

2 evőkanál napraforgóolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 l víz

Elkészítése:

A tököt és a burgonyát meghámozzuk, majd 2*2 cm-es kockákra vágjuk.

A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Amikor a hagyma üveges lesz, akkor hozzáadjuk a tököt és a burgonyát.

Felöntjük vízzel, hogy épp ellepje, majd ízesítjük sóval, ételízesítővel, majd puhára főzzük.

Amikor minden puhára főtt, akkor turmixban vagy botmixerrel pépesítjük.

A levesre pirított tökmagot is lehet tenni.

Az utolsó leveshez egy kicsivel több hozzávaló szükséges, de mindenképp megéri kipróbálni.

Currys zöldségleves garnélával és üvegtésztával

Hozzávalók

1 vöröshagyma

3 evőkanál szezámolaj

1 gerezd fokhagyma

20 dkg sárgarépa

20 dkg shitake, vagy más gombafajta

1 db chilipaprika

1 evőkanál csípős curryfűszer

1 liter húsalaplé

4-5 szem koktélparadicsom

10 dkg üvegtészta

2 szál újhagyma

40 dkg pucolt, előfőzött garnélarák fagyasztott

2 dl kókusztej

só, frissen őrölt fekete bors

1 db lime leve

1 ek méz

1 kis csokor korianderlevél és petrezselyemzöld aprítva

Elkészítése:

Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a megpucolt, vékonyra szeletelt sárgarépát, a szeletelt gombát, a felkarikázott chilipaprikát, és a curry fűszert. Pirítsuk át, majd öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a kettévágott paradicsomokat, és forralva főzzük 12 percig.

Az utolsó pár percben adjuk hozzá az üvegtésztát, a felkarikázott újhagymát, és garnélát is. Öntsük hozzá a kókusztejet, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk.

Forraljuk össze a levest, a lime facsart levével savanyítsuk, a mézzel édesítsük. Szórjuk meg a durvára vágott korianderrel. Tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.