Menü

Kulturális élmények a nappaliból

Színház, koncert, minden, ami kell. Kulturális lehetőségek a koronavírus járvány alatt.

A koronavírus járvány a vendéglátás mellett a kulturális intézmények számára is hatalmas pofon volt, amely következményei több évre határozzák meg a hazai és világszintű kulturális életet. A tavaly márciusi első sokk után, az őszi lezárásokat a színházak is már felkészültebben fogadták, számos lehetőséget kitalálva a bevétel kiesés pótlására és a nézők szórakoztatására. 2021-re már „normális” lett a nappaliból követni egy színházi előadást, szépen kiöltözve vagy inkább kényelmes ruházatban. Mivel márciusig a helyzet biztosan nem változik, ez az egyetlen módja, hogy kulturális élményeket szerezzünk.

És hogy mindezt hogyan tehetjük meg?

Ha kortárs és nem archív előadásokra vagyunk kíváncsiak és támogatni is szeretnénk az intézményeket, akkor válogassunk a SzínházTV kínáltából. Itt több színház aktuális repertoárjából választhatunk előadást, amikre ugyanúgy jegyet kell váltani, mintha ténylegesen élőben néznénk.

A hétvégén például, szombaton 19 órától, az Orlai Produkciós Iroda Egyasszony című monodrámáját tekinthetjük meg. Az előadás Péterfy-Novák Éva lebilincselő és megrázó könyvéből készült, a történetet Tenki Réka kelti életre.

Szombaton a Vígszínház is közvetít darabot, méghozzá a legendás Dzsungel Könyve bemutatásának 25. évfordulóját ünnepli. Péntekig még kaphatók jegyek az előadásra, további információ a színház oldalán található.

Koncert esetén is számtalan lehetőségünk van, hogy a Spotify lejátszási listákon kívül, valami mást hallgassunk. Csak a budapesti Művészetek Palotája minden este különböző helyekről streamelt koncertekkel kedveskedik az érdeklődőknek, így utazás nélkül tehetünk látogatást a világ leghíresebb komcerttermeiben. A komoly és könnyű zene széles skáláján válogathatunk, a MÜPA oldalán pedig napra pontosan kinézhetjük a programot. Bővebben a mupa.hu oldalon böngészhetünk a programban.

Ha a komoly zenét helyett inkább kortárs hazai pop vagy rock előadókat hallgatnánk, akkor a Raktárkoncert oldalára látogassunk el. A raktarkoncert.hu oldalon napra pontos leírást találunk, hogy melyik zenekar koncertje mikor elérhető. Majdnem úgy élvezhetjük kedvenceink előadását a nappalinkból, mintha a koncertjükön tombolnánk.

A színház és a jó zene együtt hatalmas segítséget nyújthat kitartani, új erőre kapni ebben a nehéz és sokszor kilátástalan helyzetben. Járjunk koncertre, színházba most is és ne csak magunkért, hanem értük is. Mert egy jegy ára is segítség a kultúra életben tartásához.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.