Menü

Ötös vizsga a fa alá

Az iskolásoknak kitört a téli szünet, az egyetemeken csak most kezdődik a java. Tippek a téli vizsgaidőszak túléléséhez!

Már csak ötöt kell aludni és itt a karácsony, ami az ajándékok, finom ételek és az egész napos pizsamás társasok mellett az egyetemisták számára tételeket, sok tanulást és a vizsgaidőszakot is jelenti.

A téli vizsgaidőszak sok egyetemen el is kezdődött már, ami idén a tavaszihoz hasonlóan online formában zajlik. A vizsgázás módja tehát nem ismertelen, de a felkészülés mindig tartogat magában kihívásokat.

Gondolhatnánk, hogy a karantén nem okoz különösebb nehézséget a tanulók számára, hiszen úgyis egész nap a könyv felett kell ülniük, azonban ez nem így van. Aki könyvtárhoz szokott, de közös felkészüléshez, annak sokkal nehezebb egyedül, a társaitól távol tanulnia. A karantén és a járvány okozta alapvető mentális kihívásokat pedig a vizsgaidőszak alatti stressz is megnehezíti.

Koncentrálj, fókuszálj, tervezz!

A sikeres vizsgaidőszak egyik legfontosabb eleme a jó időbeosztás. Ez nemcsak a tanulási és pihenési idő arányára vonatkozik, hanem a vizsgák sorrendjére is. Különösen akkor jelentős ha több vizsga van kilátásban és nem mindegy, hogy hány nap marad a felkészülésre. Egyszerűbb vizsgákat előre, minél többet letenni karácsony előtt – sokan ilyen stratégiákkal indulnak neki a megméretettésnek.

A jó beosztás után, figyelni kell az időre is, amellett hogy hagyunk teret a pihenésnek, tudatosítani kell magunkban, hogy mi most a legfontosabb. A karácsonyi vizsgaidőszak ezért is nagyobb kihívás: az ünnepi hangulat könnyebben eltereli a figyelmet a tanulásról. Kis jutalmakkal azonban segíthetünk, hogy gyorsabban és hatékonyan sajátítsuk el az anyagot.

Minőségi kikapcsolódás

A karácsony amellett, hogy nehezíti a koncentrációt, könnyíti a pihenést. Ha már tele van a fejünk, vagy épp egy vizsgán vagyunk túl, aktívan is kipihenhetjük a fáradalmainkat. Ajándékvásárlással vagy készítéssel, karácsonyi finomságok sütésével is ki lehet kapcsolódni.

De egy ünnepi film, vagy egy hosszú séta (szigorúan este nyolc előtt) is segíthet felfrissíteni a kimerült elmét.

Együtt könnyebb!

Sok olyan egyetemi szak vagy kurzus van, ahol a csoportmunka segíti a tanulást. Ez a karantén helyzet alatt kifejezetten jó hatással is lehet, mivel egy-egy csoportos feladatmegoldás vagy vizsgafelkészülés a szociális igényeket is kielégítheti. A találkozás a csoporttársakkal, barátokkal, pedig feltölt és jobb hangulatot is ad.

A vizsgaidőszakok mindig nagy kihívással járnak, ez idén halmozottan érvényes. A koncentrált tanulás és a minőségi kikapcsolódás megfelelő aránya sokat tud segíteni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.