A legveszélyesebb hormonromboló anyagok – kerüld el őket!
- Dátum: 2020.11.07., 16:41
- Martinka Dia
- betegség, bio, endokrin rendszer, gyógyszer, hormon, hormonrendszer, információ, jódfelvétel, konzerv, kozmetikum, környezetszennyezés, megtermékenyülés, műanyag, növényvédőszer, ösztrogén, szívbetegségek, talaj, tisztálkodószer, tudatos, vegyi anyag, vegyszermentes., víz, vízszűrő berendezés
A vegyi anyagok egy része úgynevezett „endokrin-rombolók”, melyek a női és férfi egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak, mert sajnos beavatkoznak az endokrin rendszer (azaz a hormonális rendszerünk) funkcióiba.
Az endokrin-romboló vegyületek beavatkoznak bizonyos hormonok termelésébe, megzavarják azt, tápanyagokat vonnak el.
Hol, mikben találhatóak ezek a vegyi anyagok?
Sajnos az élet szinte minden területén találkozunk velük, az ételeinkben, a kozmetikumainkban, a tisztálkodószereinkben, a gyógyszerekben, a műanyagokban és növényvédő szerekben, de sajnos a vízben és a talajban is halmozódnak.
A legkárosabb, leggyakoribb vegyi anyagok pedig a következők:
BPA. Ez az anyag bizonyos műanyagokban van jelen, s az ösztrogén hormon szerkezetét és működését utánozza. Összefüggésbe hozták a mellrák, prosztatarák, meddőség, PCOS, elhízás, korai pubertás és a szívbetegségek kialakulásával. Elkerülhetjük, ha a konzervek helyett friss ételt eszünk, s kerüljük a műanyagokat.
Dioxin. Ez a nagyon erős rákkeltő anyag az immun- és reproduktív rendszerre van hatással.
Viszonylag nehéz elkerülni, de segít, ha a tápláléklánc alsóbb szintjéről választunk ételeket, mivel a dioxin az állati szervezetekben halmozódik fel.
Atrazin, terbutilazin. Mindkettő növényvédő szerként ismert. A talajban van jelen. Bio termékek használatával lehet elkerülni, illetve a víz szűrőberendezéssel történő tisztításával.
Ftalátok. A műanyagok rugalmasabbá és puhábbá tételére használják, illetve kozmetikumokban az illatok színének és illatának tartósítására. Pajzsmirigy rendellenességekkel hozhatóak összefüggésbe, de elkerülhetjük, ha a parfümös kozmetikumok használatát csökkentjük.
Perklorát. Ez környezeti szennyező anyag. A testben a jódfelvételt gátolja, így csökkenti a T3 és T4 hormonok termelődését, ami pedig pajzsmirigy betegségekkel van kapcsolatban.
Égésgátló anyagok. Ezek a vegyi anyagok a hormonrendszert befolyásoló hatással bírnak. Kimutathatóak az anyatejben, s ekkor a gyermekek alacsonyabb IQ-jával vannak kapcsolatban.
Sajnos lehetetlen teljes mértékben elkerülni.
Ólom. Majdnem minden szervrendszert károsít. Vízszűrő berendezés használata javasolt, illetve sok friss, egészséges, feldolgozatlan élelmiszer fogyasztása.
Arzén. Nehézfém, mely rákot okozhat és a hormonális működésbe is beleavatkozik. Vízszűrő berendezés használata segíthet.
Higany. Szintén nehézfém, mely a levegőbe és óceánokba jut. Közvetlenül a menstruációs ciklushoz és ovulációt szabályozó hormonhoz kötődik, termékenységi problémákat okozhat.
Kerülendőek a magas higanytartalmú vagy alacsony tápértékű halfajták.
Perfluorozott vegyületek. A tapadásmentes edényekben használják, valamint a popcorn zacskók és gyorséttermi ételdobozok belsejét borítják be vele. Összefüggésbe hozták csökkent spermaszámmal, alacsony születési súllyal, vesebetegséggel, pajzsmirigybetegséggel, magas koleszterinszinttel és számos egyéb betegséggel.
Sajnos pont a tapadásmentes konyhai eszközöket kellene elkerülni emiatt és a bútorok felületkezelésénél kell résen lenni, de kerülendő a kedvelt mikróban történő popcornkészítés is.
Növényvédő szerek. Ezeket a 2. világháborúban idegméregként tervezték bevetni, ám erre végül nem került sor. Napjainkban az organofoszfát tartalmú szerek a leggyakrabban használt növényvédők közé tartoznak. Bio, organikus élelmiszerek fogyasztásával lehet csökkenteni ezt a károsító anyagot.
Glikol-éterek. Ezek oldószerek a festékekben, tisztítószerekben, fékfolyadékban és kozmetikumokban. Csökkentésére keressük a természetes tisztítószereket.
Miután ezeket végig tanulmányoztam, már csak azon csodálkozom, hogy még élek, szinte lehetetlennek tartom betartani ennek a sok vegyi anyagnak az elkerülését, hiszen nem lehet kerülni a vizet, a talajt, nem élhetünk folyton bioholmin (és én nem is vagyok biztos benne, hogy azok valóban annyira bio minőségűek, vagy csak a hagyományosak drágább kivitelben).
Nekem sokkolónak hat ez a rendkívül sok vegyi anyag, amivel kapcsolatba kerülünk, a célom mindössze annyi ezzel az írással, hogy a jövőben kicsit segítsem a tudatosabb életmódot, a tudatosabb táplálkozást. A vízszűrő berendezést pedig mindenképp érdemes beszereltetni, valamint vegyszermentes kozmetikumokat használni és kevesebb konzervet, feldolgozott ételt enni. Ezzel már megtettünk néhány jó nagy lépést a tudatosabb, vegyszermentesebb élet felé.
Martinka Dia
Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.
Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.
Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.
Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.