Menü

A legveszélyesebb hormonromboló anyagok – kerüld el őket!

A vegyi anyagok egy része úgynevezett „endokrin-rombolók”, melyek a női és férfi egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak, mert sajnos beavatkoznak az endokrin rendszer (azaz a hormonális rendszerünk) funkcióiba.

Az endokrin-romboló vegyületek beavatkoznak bizonyos hormonok termelésébe, megzavarják azt, tápanyagokat vonnak el.

Hol, mikben találhatóak ezek a vegyi anyagok?

Sajnos az élet szinte minden területén találkozunk velük, az ételeinkben, a kozmetikumainkban, a tisztálkodószereinkben, a gyógyszerekben, a műanyagokban és növényvédő szerekben, de sajnos a vízben és a talajban is halmozódnak.

A legkárosabb, leggyakoribb vegyi anyagok pedig a következők:

BPA. Ez az anyag bizonyos műanyagokban van jelen, s az ösztrogén hormon szerkezetét és működését utánozza. Összefüggésbe hozták a mellrák, prosztatarák, meddőség, PCOS, elhízás, korai pubertás és a szívbetegségek kialakulásával. Elkerülhetjük, ha a konzervek helyett friss ételt eszünk, s kerüljük a műanyagokat.

Dioxin. Ez a nagyon erős rákkeltő anyag az immun- és reproduktív rendszerre van hatással.

Viszonylag nehéz elkerülni, de segít, ha a tápláléklánc alsóbb szintjéről választunk ételeket, mivel a dioxin az állati szervezetekben halmozódik fel.

Atrazin, terbutilazin. Mindkettő növényvédő szerként ismert. A talajban van jelen. Bio termékek használatával lehet elkerülni, illetve a víz szűrőberendezéssel történő tisztításával.

Ftalátok. A műanyagok rugalmasabbá és puhábbá tételére használják, illetve kozmetikumokban az illatok színének és illatának tartósítására. Pajzsmirigy rendellenességekkel hozhatóak összefüggésbe, de elkerülhetjük, ha a parfümös kozmetikumok használatát csökkentjük.

Perklorát. Ez környezeti szennyező anyag. A testben a jódfelvételt gátolja, így csökkenti a T3 és T4 hormonok termelődését, ami pedig pajzsmirigy betegségekkel van kapcsolatban.

Égésgátló anyagok. Ezek a vegyi anyagok a hormonrendszert befolyásoló hatással bírnak. Kimutathatóak az anyatejben, s ekkor a gyermekek alacsonyabb IQ-jával vannak kapcsolatban.

Sajnos lehetetlen teljes mértékben elkerülni.

Ólom. Majdnem minden szervrendszert károsít. Vízszűrő berendezés használata javasolt, illetve sok friss, egészséges, feldolgozatlan élelmiszer fogyasztása.

Arzén. Nehézfém, mely rákot okozhat és a hormonális működésbe is beleavatkozik. Vízszűrő berendezés használata segíthet.

Higany. Szintén nehézfém, mely a levegőbe és óceánokba jut. Közvetlenül a menstruációs ciklushoz és ovulációt szabályozó hormonhoz kötődik, termékenységi problémákat okozhat.

Kerülendőek a magas higanytartalmú vagy alacsony tápértékű halfajták.

Perfluorozott vegyületek. A tapadásmentes edényekben használják, valamint a popcorn zacskók és gyorséttermi ételdobozok belsejét borítják be vele. Összefüggésbe hozták csökkent spermaszámmal, alacsony születési súllyal, vesebetegséggel, pajzsmirigybetegséggel, magas koleszterinszinttel és számos egyéb betegséggel.

Sajnos pont a tapadásmentes konyhai eszközöket kellene elkerülni emiatt és a bútorok felületkezelésénél kell résen lenni, de kerülendő a kedvelt mikróban történő popcornkészítés is.

Növényvédő szerek. Ezeket a 2. világháborúban idegméregként tervezték bevetni, ám erre végül nem került sor. Napjainkban az organofoszfát tartalmú szerek a leggyakrabban használt növényvédők közé tartoznak. Bio, organikus élelmiszerek fogyasztásával lehet csökkenteni ezt a károsító anyagot.

Glikol-éterek. Ezek oldószerek a festékekben, tisztítószerekben, fékfolyadékban és kozmetikumokban. Csökkentésére keressük a természetes tisztítószereket.

Miután ezeket végig tanulmányoztam, már csak azon csodálkozom, hogy még élek, szinte lehetetlennek tartom betartani ennek a sok vegyi anyagnak az elkerülését, hiszen nem lehet kerülni a vizet, a talajt, nem élhetünk folyton bioholmin (és én nem is vagyok biztos benne, hogy azok valóban annyira bio minőségűek, vagy csak a hagyományosak drágább kivitelben).

Nekem sokkolónak hat ez a rendkívül sok vegyi anyag, amivel kapcsolatba kerülünk, a célom mindössze annyi ezzel az írással, hogy a jövőben kicsit segítsem a tudatosabb életmódot, a tudatosabb táplálkozást. A vízszűrő berendezést pedig mindenképp érdemes beszereltetni, valamint vegyszermentes kozmetikumokat használni és kevesebb konzervet, feldolgozott ételt enni. Ezzel már megtettünk néhány jó nagy lépést a tudatosabb, vegyszermentesebb élet felé.

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?