Menü

Ha november, akkor legyen száraz!

A Száraz November a Kék Pont Alapítvány kezdeményezése, melynek lényege, hogy a résztvevők nem ihatnak semmiféle alkoholtartalmú italt a hónapban. Az úgynevezett „társadalmi öngondoskodó program” leginkább azoknak szól, akik heti rendszerességgel fogyasztanak alkoholos italokat, de még nincsenek kontrollvesztett állapotban.

A Száraz November egy brit kampány (Sober October) nyomán került megrendezésre itthon. Arra is próbálják felhívni a magyar alkoholfogyasztók figyelmét, hogy Magyarországon nagyjából egymillió alkoholbeteg van, és nincsen kidolgozott stratégia, hogy ezt a számot hogyan is lehetne csökkenteni.

Aki a kihívásban részt vesz, sok tapasztalattal gazdagodik, hiszen olykor nagyon nehéz nemet mondani az alkoholfogyasztásra, főleg, ha az már szokássá vált. A sóvárgás is adhat tanulságot a kihívásnak, hiszen a kampány célja az önmagunk megismerése, a testi és lelki egyensúly, a kicsapongás megfékezése. A résztvevőkben megfogalmazódhat az alkoholhoz fűződő viszony jelentősége is.

A kampány már öt éve folyamatosan megy és minden évben másra fókuszálnak: idén arra is felhívják az emberek figyelmét, hogy a világjárványban is nagy a felelősségünk, nem csak az alkoholfogyasztásban. Fontos a józanság a járvány idején, hiszen sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor otthon vagyunk és unatkozunk, vagy a sok munka stressznövelő hatással bír, amit egy idő után ki kell engedni. Ilyenkor előkerülnek a haverok és pár pohár sör esetleg bor. Viszont aki résztvevő, az nem ül be szórakozóhelyekre vagy kocsmákba, ezzel hangsúlyozva a koronavírus elleni harcot.

Aki végig viszi a kampányt, az igazán büszke lehet magára, hiszen legyőzte a vágyait és önkontrollt tanúsított. A sikeres kihívásról akár tanúsítványt is lehet szerezni. Ha nem sikerült, akkor sincs semmi probléma, hiszen máskor is meglehet vele próbálkozni. Ha valaki úgy érzi, hogy nehezebben megy az alkohol „letétele”, akár az alapítványtól is kérhet segítséget. A mozgalomnak viszont nem célcsoportja az alkoholfüggőséggel küzdők, sem azok, akik naponta fogyasztanak szeszes italokat. Azért, mert az ő esetükben az „öngondozás” már nem elégséges, hanem kezelésre szorulnak.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a Száraz November, vagy részt vennél a kihívásban, akkor látogasd meg ezt az oldalt: http://kekpont.hu/szaraz-november/. Aki pedig támogatni szeretné az alapítvány munkáját, annak van lehetősége a honlapjukon tetszőleges összeg adományozására.

Nagypál Anna

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.