Menü

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Bizony a pincérek türelmével, kedvességével, munkájukból kifolyóan is kötelező udvarias hozzáállásukkal nem szabad visszaélni és tiszteletben kell tartani, hogy feléjük is megjár az illedelmes és udvarias viselkedés. Kiszolgálnak minket, de nem a cselédeink, s érthető, hogy néha kiborítja őket egy-egy vendég viselkedése.

Magam is gyakori étterem látogató vagyok, ám vendéglátós, pincér-szakács osztály osztályfőnökeként sokat látok, hallok a másik oldalról is.

Léteznek problémásabb vendégtípusok, például a túlságosan sokat és sokáig válogató vendég, akinek nehéz megfelelni, a mindenre panaszkodó vendég, a túlságosan rosszalkodó és neveletlen gyerekek, akikre a szüleik nem szólnak rá, aztán itt vannak a csettingető, mutogató vendégek, akik úgy bánnak a pincérrel, mintha szolga lenne.

Amikor fizetni szeretnénk, azt tapintattal jelezzünk a pincér felé, és kérjük a számlát. Általában elmondható, hogy illik borravalót adni, a 10% jattot vagy még többet is illik adni a pincérnek, természetesen, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással.

Ha az étkezés folyamán véletlenül eltörünk vagy kiborítunk valamit, udvariasan szóljunk a pincérnek, aki azonnal intézkedik, a segítségét pedig feltétlen köszönjük meg.

Az asztalnál nem illik hintázni, kifordulva és görnyedten, vagy a másik székre feltett lábakkal ülni, illetve az asztalon nem illik könyökölni.

Az öltözködés a helyhez, alkalomhoz illő kell, hogy legyen. Az igazán puccos éttermekben sokszor van dresszkód, de erről általában szólni szoktak az étterem weboldalán.

Nem illik kipakolni az asztalra a táskánk tartalmát, kulcsokat, telefont, pénztárcát, iratokat, ezeknek megvan a helye.

Nincs sok illemszabály, viszonylag röviden össze lehet foglalni, hogy illik viselkedni étteremben, s ezeket jó lenne betartani, akik nem viselkednek illendően, megsértik az éttermi etikett szabályait.

A helyhez méltó etikett betartásával jó benyomást tehetünk partnerünkre és az étterem személyzetére is. Akár üzleti esemény, akár randevú, vagy családi összejövetel is az étkezés apropója, az udvarias, illemtudó viselkedést illik betartani. A jólneveltség és a jómodor soha nem megy ki a divatból.

Martinka Dia

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.