Menü

Mik az önkéntesség előnyei, különösen a nyári szezonban?

Néhány kisebb összejövetel, mini-fesztivál akad azért az országban, ezek egyikén pedig jómagam is önkéntes vagyok, immár több mint fél évtizede, és így 30 felett is nagyon élvezem: a szegedi, 31. életévét taposó Nemzetközi Színházi Találkozó, ismertebb és elterjedtebb nevén a Thealteren. S hogy miért jó önkéntesnek lenni, annak ellenére, ahogy a dolog természetéből adódik is, pénzt nem kapunk érte? Megpróbálom pár gondolatban összeszedni.

Egyébként nem csak a Thealteren voltam önkéntes, a húszas éveim sok ilyen jellegű, úgymond fesztivál önkéntességgel teltek. De természetesen ezzel már egész korosztályok így voltak. Hiszen azt senki sem gondolhatja, hogy másként egy átlag magyar egyetemista csak úgy magától kipengetné, a teljesség igénye nélkül egy Sziget, egy Volt vagy egy EFOTT árát. Nagyon sokan önkéntesség fejében jutnak be az adott helyekre.

Az önkéntességnek természetesen hátránya, hogy fizetést nem lehet érte várni, így ha az a célja egy egyetemistának, hogy az évközi lakhatási vagy tanulmányi költségét megkeresi, akkor rossz helyen kopogtat. Cserébe azért van számos előny is. Például a fesztiválra való ingyenes belépés lehetősége, ami annak fényében lehet különösen előny, hogy egy önkéntest azért nem illik kizsigerelni (amennyiben ez megtörténik, ott baj van), így valóban juthat arra idő, hogy egyébként élvezze az adott, több napos rendezvényt/fesztivált. Több helyen legalább arról gondoskodnak ilyen helyzetben, hogy az önkéntes ingyen élelemhez jusson, akár kajajegy által, ez nyugodtan tekinthető fizetésnek. Mindezek mellett, amennyiben erre szükség van, sokszor még a szállásról is gondoskodnak.

Magam számos esetben vállaltam pár évvel ezelőtt, belépőjegyekért önkéntes munkákat a Művészetek Völgyében.

Az ingyen kapott étel és szállás természetesen nem kizárt fizetős munkaviszony esetén sem. Számos olyan hirdetés van, elsősorban a Balaton mellett nyaranta, hogy konyhai kisegítőt vagy szakácsokat úgy keresnek, hogy a szállást biztosítják. Ennek előfordulhat persze az ellenkezője, viszont akkor a különbözetnek meg kell látszódnia a fizetésen is. Természetesen több fiatal keres pénzkereső munkát a nyári időszakban, hiszen, ahogy fentebb már ejtettem róla pár szót, az évközi lakhatást és a tanulmányaikat fedezni kell. Ez természetesen sokkal kevesebb szabadidőt tesz lehetővé az önkéntességnél, amit egyébként is, a résztvevők, egyfajta szabadságként fognak fel.

És valóban az. Úgy is kell betervezni, hogy a vállalt munka mellett, minél inkább részesei lehessünk az eseményeknek, mert a jó önkéntes foglalkoztató tudja, hogy elsősorban azért megyünk oda. A középiskolások ezen felül persze a kötelező 50 óra önkéntességet is letudhatják. És akkor még nem is szóltam a segítő önkéntességi munkákról, mint például amit a Magyar Vöröskereszt csinál, amikor nem csak a magunk szórakozására megy az önkéntesség, hanem ezekben az esetekben bizony karitatív célokra is.

Összefoglalva, mindannyian tudjuk, hogy másért, más céljaiért elsősorban pénzért tevékenykedünk, ez a társadalmi beállítottságunk, egyre inkább már fiatalon is. Azonban, ahogy a fent olvasható példák is jól mutatják, az önkéntesség is lehet jó alternatíva.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.