Menü

Egészséges, tápláló lisztek

A friss, illatozó fehér lisztből készült péksüteményekről nagyon nehéz lemondani, még annak ellenére is, hogy tudjuk nagy mennyiségben sokat árthatnak.

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű kenyér jóval több rostot és fehérjét tartalmaz, mint fehér változata, éppen ezért elősegíti az emésztést és csökkenti a zsír koleszterin tartalmát. Megtalálható benne számos olyan értékes tápanyagban gazdag összetevő, mint a csíra, vagy a korpa. Összehasonlítva a fehér finomított liszttel több mint 40%-al több B-vitamint, folsavat, cinket, kalciumot, rezet és rostot tartalmaz. Mindez elősegíti az egészséges emésztést, a tápanyagok felszívódását, a stabil vércukor és inzulinszintet, valamint csökkenti a zsír és koleszterinszintet a szervezetben.

Tipp: a teljes kiőrlésű lisztet fontos, hogy légmentesen zárt tartályban tároljuk szobahőmérsékleten. Az ilyen liszt általában sűrűbb, mint a sima fehér, így az ételek is kicsit nehezebbek lehetnek. Ha könnyíteni szeretnél rajtuk, a receptben kombináld barna rizzsel, vagy teljes kiőrlésű tésztaliszttel.

Zabliszt

Egy kutatásból kiderült, hogy 17%-al csökkent a koleszterinszintje azoknak, akik naponta két szelet zablisztből készült kenyeret ettek. A zabról régóta tudjuk, hogy jelentős fehérjeforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, vasat, és egyéb egészséges ásványi anyagokat.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza közeli rokonságban van a búzával, mondhatnánk úgyis, hogy az unokatestvére, szinté gazdag rostokban, kétszer annyit tartalmaz, mint a fehér liszt. Magasabb vízoldhatóságának köszönhetően a tönkölybúzaliszt könnyebben emészthető, mint a búza. Emellett számos tápanyagot tartalmaz, megtalálható benne a csíra, és a korpa is, kiváló forrása a mangánnak, a foszfornak, a B3-vitaminnak, a magnéziumnak, és a réznek. Így több, mint 20%-át fedezi az ajánlott napi vitamin és ásványi anyag bevitelnek, és kiválóan erősíti immunrendszerünket. Gazdag rosttartalma miatt tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést.

A liszteket sokszor nem csak egyetlen fajta gabonát tartalmazó termék formájában, de keverékekként is árulják. Ilyenkor fontos, hogy ne a diétás feliratot keresd csak, hanem ellenőrizd az összetevőket is, hogy azok között csak teljes kiőrlésű, a táplálkozási igényeidnek megfelelő alapanyagok legyenek.

Mandulaliszt

Szintén gluténmentes a mandulaliszt, ami egészséges édességeknél kiválóan működik, ráadásul rostokban és fehérjében gazdag, szénhidrát- és cukortartalma viszont alacsony. Emellett telítetlen zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az antioxidánsnak számító E-vitamin különösen nagy arányban található meg benne.

De mi a baj a fehér liszttel?

A fehér liszt a finomított cukorhoz hasonlóan egyszerű szénhidrát, vagyis a fogyasztása után nagyon hamar felszívódik, és ezzel hirtelen megemeli a szervezet vércukorszintjét. A finomított lisztből "kimarad" a gabonaszem héja és a csírakezdeménye is, ami hasznos tápanyagokat tartalmaz, és segíti az egészséges emésztést - helyette túlteng a fehérje, a szénhidrát. A csak fehér lisztből készült táplálék ezért hosszú távon hizlaló hatású, és nem kifejezetten egészséges.

Ha például gluténérzékeny vagy, válasz magliszteket, ha pedig a rost tartalom miatt szeretnél váltani, érdemes pl. kókuszlisztet (100g/30-40g rost) mandula lisztet (100G/33g rost) konjac liszt (100g/82g rost) útifűmaghéj liszt (100g/92g rost) valamelyikét választanod, mert ezek mind segítik az egészséges emésztést.

Ha a finomlisztet ezekkel a lisztfajtákkal helyettesíted, vagy kezdetben csak kiegészíted – mondjuk – fele-fele arányban, már sokat tehetsz az egészségedért.

Szerző: Udvari Fanni

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.