Menü

Egészséges, tápláló lisztek

A friss, illatozó fehér lisztből készült péksüteményekről nagyon nehéz lemondani, még annak ellenére is, hogy tudjuk nagy mennyiségben sokat árthatnak.

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű kenyér jóval több rostot és fehérjét tartalmaz, mint fehér változata, éppen ezért elősegíti az emésztést és csökkenti a zsír koleszterin tartalmát. Megtalálható benne számos olyan értékes tápanyagban gazdag összetevő, mint a csíra, vagy a korpa. Összehasonlítva a fehér finomított liszttel több mint 40%-al több B-vitamint, folsavat, cinket, kalciumot, rezet és rostot tartalmaz. Mindez elősegíti az egészséges emésztést, a tápanyagok felszívódását, a stabil vércukor és inzulinszintet, valamint csökkenti a zsír és koleszterinszintet a szervezetben.

Tipp: a teljes kiőrlésű lisztet fontos, hogy légmentesen zárt tartályban tároljuk szobahőmérsékleten. Az ilyen liszt általában sűrűbb, mint a sima fehér, így az ételek is kicsit nehezebbek lehetnek. Ha könnyíteni szeretnél rajtuk, a receptben kombináld barna rizzsel, vagy teljes kiőrlésű tésztaliszttel.

Zabliszt

Egy kutatásból kiderült, hogy 17%-al csökkent a koleszterinszintje azoknak, akik naponta két szelet zablisztből készült kenyeret ettek. A zabról régóta tudjuk, hogy jelentős fehérjeforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, vasat, és egyéb egészséges ásványi anyagokat.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza közeli rokonságban van a búzával, mondhatnánk úgyis, hogy az unokatestvére, szinté gazdag rostokban, kétszer annyit tartalmaz, mint a fehér liszt. Magasabb vízoldhatóságának köszönhetően a tönkölybúzaliszt könnyebben emészthető, mint a búza. Emellett számos tápanyagot tartalmaz, megtalálható benne a csíra, és a korpa is, kiváló forrása a mangánnak, a foszfornak, a B3-vitaminnak, a magnéziumnak, és a réznek. Így több, mint 20%-át fedezi az ajánlott napi vitamin és ásványi anyag bevitelnek, és kiválóan erősíti immunrendszerünket. Gazdag rosttartalma miatt tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést.

A liszteket sokszor nem csak egyetlen fajta gabonát tartalmazó termék formájában, de keverékekként is árulják. Ilyenkor fontos, hogy ne a diétás feliratot keresd csak, hanem ellenőrizd az összetevőket is, hogy azok között csak teljes kiőrlésű, a táplálkozási igényeidnek megfelelő alapanyagok legyenek.

Mandulaliszt

Szintén gluténmentes a mandulaliszt, ami egészséges édességeknél kiválóan működik, ráadásul rostokban és fehérjében gazdag, szénhidrát- és cukortartalma viszont alacsony. Emellett telítetlen zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az antioxidánsnak számító E-vitamin különösen nagy arányban található meg benne.

De mi a baj a fehér liszttel?

A fehér liszt a finomított cukorhoz hasonlóan egyszerű szénhidrát, vagyis a fogyasztása után nagyon hamar felszívódik, és ezzel hirtelen megemeli a szervezet vércukorszintjét. A finomított lisztből "kimarad" a gabonaszem héja és a csírakezdeménye is, ami hasznos tápanyagokat tartalmaz, és segíti az egészséges emésztést - helyette túlteng a fehérje, a szénhidrát. A csak fehér lisztből készült táplálék ezért hosszú távon hizlaló hatású, és nem kifejezetten egészséges.

Ha például gluténérzékeny vagy, válasz magliszteket, ha pedig a rost tartalom miatt szeretnél váltani, érdemes pl. kókuszlisztet (100g/30-40g rost) mandula lisztet (100G/33g rost) konjac liszt (100g/82g rost) útifűmaghéj liszt (100g/92g rost) valamelyikét választanod, mert ezek mind segítik az egészséges emésztést.

Ha a finomlisztet ezekkel a lisztfajtákkal helyettesíted, vagy kezdetben csak kiegészíted – mondjuk – fele-fele arányban, már sokat tehetsz az egészségedért.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.