Menü

Tippek megtakarításhoz

Bármit hoz az élet egy kis megtakarítás soha nem jön rosszul, ezért érdemes félretenni amikor több jön be, mint folyik ki.

A pénzügyi tudatosság minden életkorban fontos szerepet tölt be. Gyerekként még csak édességre vagy komolyabban játékra költ az ember. Ahogy telik az idő a pénz úgy tölt be sokkal nagyobb szerepet az életünkben és válik igazán fontossá, mit mikor szerzünk be.

A spórolás alapja tehát a tudatos élet. Odafigyelés, hogy pontosan mire van szükségünk, mi az, ami nélkülözhetetlen számunkra. Így gondolkodva a megtakarítás sem olyan nehéz feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Ezekben a bizonytalan időkben pedig még fontosabbá vált, mire költünk.

Legyen cél

Mindent könnyebb elérni, ha van egy cél a szemed előtt, amit követsz. Ez a fogyásra, tanulásra, önfejlesztésre és a munkára is igaz ugyanúgy, mint a pénzügyekre. Ha van előtted egy cél, könnyebb fókuszálni a cselekvésre és a kifogásokat is egyszerűbb legyőzni. A cél mellett az önfegyelem is nagyon fontos. Figyelj oda magadra, de ne engedj az első gondolatnak. A tudatosság itt is szerepet kap.

Akkor, amikor

Amint valami extra bevételhez jutsz, érdemes rögtön egy bizonyos részét félretenni. Fogd fel úgy, mintha magadnak fizetnél. Amellett, hogy megvannak a szokásos kiadásaid, legyen egy külön személyes boríték vagy számla, ahova rendszeresen is tudsz fizetni magadnak. Ha rutinná válik, észrevétlenül gyűlnek a megtakarított összegek.

Készpénz helyett kártya?

A koronavírus miatt mindenhol inkább a kártyás fizetést részesítik előnyben, ami a spórolás szempontjából is kedvező lehet. Állítsd be, hogy a bankod SMS-ben értesítsen a számládon történő pénzmozgásokról, így az üzenetekkel egy elektronikus költségvetési naplót is vezethetsz. Természetes a kulcs itt is az odafigyelés, hiszen a kártyás fizetésnél könnyebben túlköltekezik az ember, ha nem kell fizikailag is megválni a bankjegyektől.

Nem csak neked jó

A tudatos élet pénztárca-barát is, de emellett hozzájárul a környezet védelméhez is. Ha megválogatod, mire van valóban szükséged, észrevétlenül is kevesebb felesleges holmit halmozol fel és ezáltal kevesebb szemetet termelsz. Ebből pedig rajtad kívül az egész bolygó is profitál. Ezért a pénzügyi tudatosság lehetőség a szemléletváltásra. Kilépni a saját életünkből, meglátni, hogy mi történik körülöttünk, milyen jövője van a helynek, ahova születtünk. Ez az önzetlen gondolkodás sokkal többet ad, mint amire számítanál.

A tudatosság sokrétű és a környezet védelme, a személyes kapcsolatok ápolása mellett a pénztárcádnak is hasznos. Megéri összeszedetten rendben tartani a pénzügyeidet és ezáltal az életedet is.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?

Boltkór – napjaink legnagyobb függősége?

Felárazás utáni leárazás, kettő fizet hármat vihet, kamu vásárlási kedvezmények. „Black Friday”: átverés, vagy kihagyhatatlan akciók?