Menü

Kismama a strandon

Előző cikkeim egyikében a napozás, a napvédelem fontosságáról írtam, próbáltam megosztani a tapasztalataimat, kisgyerekes óvintézkedéseimet, most azonban arról lesz szó, kismamaként hogyan strandoljunk, vagy legalábbis milyen szabályokat, tanácsokat tartsunk be, fogadjunk meg, kismamaként mire figyeljünk, miközben mondjuk még futkosunk is a gyerekeink után 35 fokban…

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt.

Kismamaként bevallom én kerülöm a strandi medencéket, inkább az élővizeket választom.

Bár a medencék vizét fertőtlenítik, de tény, hogy rengeteg ember zsúfolódik össze egy-egy medencében, szerintem a fertőzésveszély nem ér meg semennyi pancsolást kismamaként. Az élővizek valószínűleg biztonságosabbak a várandósoknak, ha a fertőzéseket szeretnénk elkerülni. Az immunrendszer terhesség alatt amúgy is nagyobb feladatnak van kitéve, talán gyengébb is, mint máskor, ezért fontos a várandósvitaminokat rendszeresen szedni, hogy ezzel is segítsük a szervezetünknek ellenállni a fertőzésekkel szemben.

Az erős napsütés és UV sugárzás is ártalmas pocakosan, hiszen túlzottan felmelegíti a magzatvizet, amivel kárt okozhat a babának, ezért a hasat soha sem tanácsos kitenni a közvetlen napfénynek, ilyenkor kell elővenni a csinos strandruhákat, strandkendőket, amivel védeni tudjuk a pocakunkat. Fel lehet venni a bikinit, csak fontos eltakarni egy-egy ilyen divatos textillel, hiszen az UV-sugarak alapesetben sem veszélytelenek, várandósan pedig duplán kell számolni a veszéllyel. A megváltozott hormonháztartás miatt ilyenkor érzékenyebb a bőrünk, hamarabb leég, vagy jönnek a kellemetlen májfoltok, de akár átmeneti napallergia is kialakulhat, ezért a legjobb választás a félárnyék és a magas faktorszámú fényvédő krém, illetőleg otthon a napozás utáni hidratáló készítmények használata.

A folyadékfogyasztás a kismamákra fokozottabban jellemző, természetesen nem a cukros üdítőket és a kávét értem alatta, de a víz, gyümölcslevek, teák fogyasztása ilyenkor elengedhetetlen, ahogy a magas faktorszámú napvédő készítmények folyamatos alkalmazása is.

A vízivás mellett az evésről sem szabad megfeledkezni, bár a melegben nem kíván az ember sokszor ételt, egy kismama ekkor is rágcsáljon pár gyümölcsöt, kekszet, hogy a napi étkezések ne maradjanak ki. Kánikulában ráadásul leeshet a vércukor szint, ezért az evésre is oda kell figyelni. Lehet, hogy épp a sajtos-tejfölös lángosra, vagy mogyorókrémes palacsintára fog lecsapni a kívánós anyuka, mégis én azt gondolom jobb kerülni a zsíros vagy olajban sült ételeket.

Ha a földön ülni kényelmetlen, hasznos tipp magunkkal vinni egy összecsukható széket, melyről bárhonnan figyelhetjük a vízben játszó csemetéinket.

Természetesen, mint mondtam, a babavárás alatt sem kell a négy fal között kuksolni a legszebb nyárban, nem is tennénk, de mindenképp fontos betartani a fenti tanácsokat, s ha lehet 11 és 15 óra között semmiképp sem tartózkodni a napon. Boldog és gondtalan babavárást kívánunk!

Martinka Dia

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.