Nyári saláta receptek
- Dátum: 2020.06.26., 14:39
- Sipos Zsófia
- friss, gyümölcs, meleg, nyár, nyári, recept, saláta, vitamin, zöldség
A nyári meleg idején az egyik legjobb választás a saláta, ami gyorsan elkészíthető, friss és vitaminokban, tápanyagban rendkívül gazdag.
A szezonális saláták nyáron a legfinomabbak, ilyenkor érik be a hazai zöldségek és gyümölcsök nagy része. A következő három receptben is a hazai finomságoké lesz a főszerep, egy kis kitekintéssel.
Az első saláta egy igazi „mindent bele” étel. Vegyes saláta, amiben keveredik a répa frissessége és a sárgabarack édes íze, nagyon izgalmas ízvilág!
Hozzávalók:
2 darab sárgarépa (szeletelve)
1 fej lilahagyma
12 darab kis koktélparadicsom (felvágva)
2 darab kaliforniai paprika (kockára vágva)
1 darab sárgabarack (kockára vágva)
3 dkg krémfehérsajt (felvágva)
pirított tökmag
balzsamecet
olívaolaj
rózsabors (mozsárban megtörve)
bazsalikomlevél
A felsorolt zöldségeket és gyümölcsöt megtisztítás után felszeleteljük és felkockázzuk. Összekeverjük az olajjal, ecettel és a fűszerekkel (a rózsaborson túl, ízlés szerint használhatunk salátafűszert is). Az alaposan összekevert saláta tetejére szórjuk a sajtot, a tökmagot, a bazsalikomlevelet, így az ízletes saláta remek kinézetet is kap.
A második recept már egzotikusabb, kicsit elkalauzol a hazai tájakról. Az avokádó napjaink egyik legnépszerűbb import zöldsége, ami salátákban is megállja a helyét. Az avokádó vásárlás során érdemes megtapintani milyen állagú, mivel kívülről nem egyértelműen látszik érett vagy sem. Vásárlás után pedig várjunk 1-2 napig, hogy megfelelő legyen. Ezalatt hűtőszekrényben és a gyümölcsök között is tárolhatjuk.
Hozzávalók:
2 darab avokádó
4 darab paradicsom
2 darab frisée saláta
1 szál póréhagyma
2 darab lime
2 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
só a dresszinghez
Első lépésként a megtisztított salátát kis darabokra tépjük, majd a paradicsomok felszeletelése után meghámozzuk és felkockázzuk az avokádót is. A póréhagyma fehér részét levágjuk és ezt is felszeleteljük karikákra. Az összekevert salátára öntjük a kifacsart lime-ot elkeverve a mézzel, olajjal és sóval.
A harmadik saláta egy nagyon egyszerű és rendkívül frissítő recept.
Hozzávalók:
1 kg görögdinnye
1 darab lime (héja is)
1 csokornyi menta
2 cm friss gyömbér
2 evőkanál méz
4 evőkanál fehér rum (ízlés szerint)
A felvágott dinnye húsát kis kockákra aprítjuk, majd elkeverjük az apróra vágott mentával. A lime héját először lereszeljük, majd levét kifacsarjuk, amit összekeverünk a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a rummal.
A görögdinnyét leöntjük a dresszinggel, majd hűlni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben.
A nyári saláták főételnek, de kísérő fogásnak is tökéletesek a kánikula idején. Tápláló, finom és egyszerű ennivalók, amik felfrissítenek a nagy melegben. Jó étvágyat!
A vitaminok túladagolásának veszélyei
Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.