Menü

Nyári saláta receptek

A nyári meleg idején az egyik legjobb választás a saláta, ami gyorsan elkészíthető, friss és vitaminokban, tápanyagban rendkívül gazdag.

A szezonális saláták nyáron a legfinomabbak, ilyenkor érik be a hazai zöldségek és gyümölcsök nagy része. A következő három receptben is a hazai finomságoké lesz a főszerep, egy kis kitekintéssel.

Az első saláta egy igazi „mindent bele” étel. Vegyes saláta, amiben keveredik a répa frissessége és a sárgabarack édes íze, nagyon izgalmas ízvilág!

Hozzávalók:

2 darab sárgarépa (szeletelve)

1 fej lilahagyma

12 darab kis koktélparadicsom (felvágva)

2 darab kaliforniai paprika (kockára vágva)

1 darab sárgabarack (kockára vágva)

3 dkg krémfehérsajt (felvágva)

pirított tökmag

balzsamecet

olívaolaj

rózsabors (mozsárban megtörve)

bazsalikomlevél

A felsorolt zöldségeket és gyümölcsöt megtisztítás után felszeleteljük és felkockázzuk. Összekeverjük az olajjal, ecettel és a fűszerekkel (a rózsaborson túl, ízlés szerint használhatunk salátafűszert is). Az alaposan összekevert saláta tetejére szórjuk a sajtot, a tökmagot, a bazsalikomlevelet, így az ízletes saláta remek kinézetet is kap.

A második recept már egzotikusabb, kicsit elkalauzol a hazai tájakról. Az avokádó napjaink egyik legnépszerűbb import zöldsége, ami salátákban is megállja a helyét. Az avokádó vásárlás során érdemes megtapintani milyen állagú, mivel kívülről nem egyértelműen látszik érett vagy sem. Vásárlás után pedig várjunk 1-2 napig, hogy megfelelő legyen. Ezalatt hűtőszekrényben és a gyümölcsök között is tárolhatjuk.

Hozzávalók:

2 darab avokádó

4 darab paradicsom

2 darab frisée saláta

1 szál póréhagyma

2 darab lime

2 evőkanál méz

2 evőkanál olaj

só a dresszinghez

Első lépésként a megtisztított salátát kis darabokra tépjük, majd a paradicsomok felszeletelése után meghámozzuk és felkockázzuk az avokádót is. A póréhagyma fehér részét levágjuk és ezt is felszeleteljük karikákra. Az összekevert salátára öntjük a kifacsart lime-ot elkeverve a mézzel, olajjal és sóval.

A harmadik saláta egy nagyon egyszerű és rendkívül frissítő recept.

Hozzávalók:

1 kg görögdinnye

1 darab lime (héja is)

1 csokornyi menta

2 cm friss gyömbér

2 evőkanál méz

4 evőkanál fehér rum (ízlés szerint)

A felvágott dinnye húsát kis kockákra aprítjuk, majd elkeverjük az apróra vágott mentával. A lime héját először lereszeljük, majd levét kifacsarjuk, amit összekeverünk a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a rummal.

A görögdinnyét leöntjük a dresszinggel, majd hűlni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben.

A nyári saláták főételnek, de kísérő fogásnak is tökéletesek a kánikula idején. Tápláló, finom és egyszerű ennivalók, amik felfrissítenek a nagy melegben. Jó étvágyat!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

Te mit tudsz a ginzengről?

Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.