Menü

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal. Mondjuk is miért.

Országosan rengeteg strand nyitott ki újra, és bizonyos feltételekkel birtokba is vehetik őket a kikapcsolódni vágyók. Rengetegen szeretnek úszni is, és most, hogy végre itt a nyár, hódolhatnak is ezen szenvedélyüknek, elméletben. Egyik szempontból tehát éppen szerencsések vagyunk, míg a másikból számítva talán kevésbé. Hiszen a kötelező távolság tartás továbbra is előírás, A vízben illetve a strandokon pedig ennél speciálisabb szabályok is vannak.

Általános előírás, hogy a vízben egy emberre 4 négyzetméter vízfelületnek kell jutnia, A medence mellett a szárazföldön pedig 16 négyzetméternek. Nyilvánvalóan az utóbbi követelmény könnyebben betartható, a vízben a 4 négyzetméter viszont nehezen. Gondoljunk csak bele, hogy egy sávban különböző gyorsaságú emberek úsznak, menthetetlen, hogy az egyik utolérje a másikat. Egyelőre sok ember nem jár a strandokra úszni, úgyhogy még az is a jövő zenéje, hogy hogyan oldják meg ezt a problémát. A puding próbája majd az evés lesz, ha egyáltalán „tálalják elénk azt a pudingot”, ebben az időszakban.

Kicsit más a helyzet a strandon szokásos, vízen kívüli játékokkal. Azok között ugyanis gyakori az úgynevezett non-kontakt sport, mint a frizbi vagy a strandröplabda, így azoknál ez a veszély nem áll fenn. Más a helyzet természetesen egy strandfoci vagy egy strandkézilabda esetén. Kétféle megoldás létezik ezekre az esetekre: vagy egyáltalán nem teszik lehetővé a strandsportok űzését, vagy egyszerűen ott is előírják a másfél méteres távolság tartását. Természetesen ez egy strandfoci vagy strandkézilabda esetében nem lehetséges.

Így egyelőre marad egyfajta kényszeres megoldás: strandra mehetünk, baráti találkozókat szervezhetünk ott, azonban még nem ez lesz az elsődleges színtere a testmozgásnak. A vízilabdások ugyan elkezdtek már edzeni, de a szervezett sporttal egészen más a helyzet.

B. T.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Toastmasters, mert a nyilvános beszéd tanulható

Több mint 80 éve létezik egy szervezet, a Toastmasters, amely várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a nyilvános beszéd csínját-bínját, leküzdeni a lámpalázat, megtanulni "ööö-zés" nélkül szépen beszélni, és nem mellesleg egy kiváló közösség részévé válni.

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.

Járványbiztos programötletek gyereknapra

Május utolsó vasárnapja hosszú ideje a gyerekeké, a koronavírus járvány miatt azonban kétszer meg kell gondolni milyen programon érdemes részt venni vagy hova lehet elmenni.