Energetizáló turmixok
- Dátum: 2020.04.26., 23:33
- Udvari Fanni
- egészség, életerő, energia, folyadék, gyümölcsök, lé, tápanyag, turmix, vitaminok, vízháztartás
Mikor az ember már végre elhitte, hogy valami lehet egyszerre egészséges, tápláló, és finom is, a tudomány egyszer csak az arcodba vágja az egész gyümölcskosaradat és veteményeskertedet. Fogyasszátok egészséggel őket!
Almás-zabpelyhes turmix

hozzávalók / 2 adag
1 közepes db alma (én Idaredet használtam)
2 ek zabpehely
2.5 dl tej
1 dl ásványvíz (szénsavmentes)
1.5 ek méz
1 fél citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj
1 csipet fahéj
elkészítés
A zabpelyhet a mézes tejben pár perc alatt puhára főzzük.
Az alma magházát kivágjuk, és héjastul nagyobb darabokra vágjuk, lecsöpögtetjük citromlével, turmixba tesszük.
Hozzáadjuk a kihűlt zabpelyhes tejet, a vizet és a fahéjat.
Habosra turmixoljuk.
Zöld energiaital

hozzávalók / 2 adag
80 g spenót
2 közepes db zöld alma
4 közepes szár halványító zeller
1 közepes db kígyóuborka
1 közepes db avokádó
5 teáskanál gyömbér
elkészítés
A zöldségeket és gyümölcsöket tisztítsuk meg, amiket kell, azt pucoljuk is meg.
Egy gyümölcscentrifugába tegyük bele egyenként a hozzávalókat, majd egy szép nagy pohárba várjuk meg, míg szépen kicsorog az értékes és egészséges nedű.
Egyből lehet is fogyasztani!
Reggeli citrus smoothie

hozzávalók / 1 adag
0.5 db grépfrút
1 közepes db narancs
1 db citrom
10 g friss gyömbér
4 g friss kurkumagyökér
100 ml víz
1 teáskanál méz (opcionális)
elkészítés
A citrus gyümölcsöket pucoljuk meg, és a többi hozzávalóval turmixoljuk simára.
elkészítettem: 10 alkalommal
Reggeli frissítő smoothie

hozzávalók / 2 adag
20 dkg erdei gyümölcs mix
1 közepes db banán
5 dkg spenót
2 ek zabpehely
1.5 dl tej
elkészítés
A fenti összetevőket öntsük egy turmixgépbe (a spenótleveleket és a gyümölcsöt előtte alaposan mossuk meg), és turmixoljuk. Az erdei gyümölcs mixet fagyasztott formában is hozzáadhatjuk a smoothie-hoz.
Eper rebarbara turmix

hozzávalók / 2 adag
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
10 dkg cukor
3 dl tej
0.5 citromból nyert citromlé
1 kávéskanál vanília kivonat
1 marék jégkocka
elkészítés
10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.
A megtisztított, feldarabolt rebarbarát a szirupba tesszük, és újraforrásig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, ízlés szerint plusz cukrot, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, és leturmixoljuk.
Az eper-rebarbara püré felét két hosszúkás pohárba elosztjuk.
A maradék pürét 3 dl hideg tejjel és néhány jégkockával tovább mixeljük, és a gyümölcspürére öntjük.
Ízlés szerint díszítjük, hosszú kanállal, szívószállal szervírozzuk.
Fahéjas narancsos-répás turmix

hozzávalók / 1 adag
1 db sárgarépa
1 db narancs
1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
1 dl víz (kb., szükség szerint)
1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)
elkészítés
A narancsot és a répát megszabadítjuk a héjától, kis darabokra vágjuk őket. Botturmixszal (vagy turmixgéppel) összeturmixoljuk. Felöntjük kb. 1 deci vízzel, hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat és az édesítőt (ha szükséges). Habosra turmixoljuk. Kb. egy 3-3,5 deci pohárnyi jön ki ebből az adagból.
Joghurtos-bogyós gyümölcsös-chia magos smoothie
hozzávalók / 1 adag
150 g joghurt
5 dkg szeder
5 dkg áfonya
5 dkg málna
5 dkg piros ribizli
1 teáskanál erythritol
1 tk chiamag
elkészítés
A gyümölcsöket mossuk meg, csepegtessük le, majd egy turmixgépben az összes hozzávalót turmixoljuk krémesre.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.