Energetizáló turmixok
- Dátum: 2020.04.26., 23:33
- Udvari Fanni
- egészség, életerő, energia, folyadék, gyümölcsök, lé, tápanyag, turmix, vitaminok, vízháztartás
Mikor az ember már végre elhitte, hogy valami lehet egyszerre egészséges, tápláló, és finom is, a tudomány egyszer csak az arcodba vágja az egész gyümölcskosaradat és veteményeskertedet. Fogyasszátok egészséggel őket!
Almás-zabpelyhes turmix
hozzávalók / 2 adag
1 közepes db alma (én Idaredet használtam)
2 ek zabpehely
2.5 dl tej
1 dl ásványvíz (szénsavmentes)
1.5 ek méz
1 fél citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj
1 csipet fahéj
elkészítés
A zabpelyhet a mézes tejben pár perc alatt puhára főzzük.
Az alma magházát kivágjuk, és héjastul nagyobb darabokra vágjuk, lecsöpögtetjük citromlével, turmixba tesszük.
Hozzáadjuk a kihűlt zabpelyhes tejet, a vizet és a fahéjat.
Habosra turmixoljuk.
Zöld energiaital
hozzávalók / 2 adag
80 g spenót
2 közepes db zöld alma
4 közepes szár halványító zeller
1 közepes db kígyóuborka
1 közepes db avokádó
5 teáskanál gyömbér
elkészítés
A zöldségeket és gyümölcsöket tisztítsuk meg, amiket kell, azt pucoljuk is meg.
Egy gyümölcscentrifugába tegyük bele egyenként a hozzávalókat, majd egy szép nagy pohárba várjuk meg, míg szépen kicsorog az értékes és egészséges nedű.
Egyből lehet is fogyasztani!
Reggeli citrus smoothie
hozzávalók / 1 adag
0.5 db grépfrút
1 közepes db narancs
1 db citrom
10 g friss gyömbér
4 g friss kurkumagyökér
100 ml víz
1 teáskanál méz (opcionális)
elkészítés
A citrus gyümölcsöket pucoljuk meg, és a többi hozzávalóval turmixoljuk simára.
elkészítettem: 10 alkalommal
Reggeli frissítő smoothie
hozzávalók / 2 adag
20 dkg erdei gyümölcs mix
1 közepes db banán
5 dkg spenót
2 ek zabpehely
1.5 dl tej
elkészítés
A fenti összetevőket öntsük egy turmixgépbe (a spenótleveleket és a gyümölcsöt előtte alaposan mossuk meg), és turmixoljuk. Az erdei gyümölcs mixet fagyasztott formában is hozzáadhatjuk a smoothie-hoz.
Eper rebarbara turmix
hozzávalók / 2 adag
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
10 dkg cukor
3 dl tej
0.5 citromból nyert citromlé
1 kávéskanál vanília kivonat
1 marék jégkocka
elkészítés
10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.
A megtisztított, feldarabolt rebarbarát a szirupba tesszük, és újraforrásig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, ízlés szerint plusz cukrot, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, és leturmixoljuk.
Az eper-rebarbara püré felét két hosszúkás pohárba elosztjuk.
A maradék pürét 3 dl hideg tejjel és néhány jégkockával tovább mixeljük, és a gyümölcspürére öntjük.
Ízlés szerint díszítjük, hosszú kanállal, szívószállal szervírozzuk.
Fahéjas narancsos-répás turmix
hozzávalók / 1 adag
1 db sárgarépa
1 db narancs
1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
1 dl víz (kb., szükség szerint)
1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)
elkészítés
A narancsot és a répát megszabadítjuk a héjától, kis darabokra vágjuk őket. Botturmixszal (vagy turmixgéppel) összeturmixoljuk. Felöntjük kb. 1 deci vízzel, hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat és az édesítőt (ha szükséges). Habosra turmixoljuk. Kb. egy 3-3,5 deci pohárnyi jön ki ebből az adagból.
Joghurtos-bogyós gyümölcsös-chia magos smoothie
hozzávalók / 1 adag
150 g joghurt
5 dkg szeder
5 dkg áfonya
5 dkg málna
5 dkg piros ribizli
1 teáskanál erythritol
1 tk chiamag
elkészítés
A gyümölcsöket mossuk meg, csepegtessük le, majd egy turmixgépben az összes hozzávalót turmixoljuk krémesre.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!