Menü

Mogyoróvajas édességek

Ki ne szeretné, amikor egy egészséges étel finom ízű is? A mogyoróvaj (vagy bármely egyéb magból készült vaj) esetében ez pontosan igaz, mert tele van sok-sok egészséges összetevővel, például B6- és E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és szelénnel. A kutatások szerint a mogyoró, illetve mogyoróvaj csökkenti a szívbetegségek és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Egészséges csokis-mogyoróvajas keksz

hozzávalók / 12 adag

0.75 bögre teljes kiőrlésű zabliszt

0.25 teáskanál só

0.5 teáskanál szódabikarbóna

0.5 teáskanál sütőpor

0.5 kávéskanál fahéj

120 ml kókuszolaj

8 ek erythritol

1 db tojás

7 ek cukrozatlan mogyoróvaj

1 teáskanál vaníliaaroma

1.5 bögre zabpehely

15 g törökmogyoró

30 g cukormentes csokoládé

elkészítés

190 fokra előmelegítjük a sütőt.

Összekeverjük a lisztet a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és fahéjjal. Félretesszük.

Egy másik tálban turmixgéppel összedolgozzuk a kókuszzsírt, cukrot, tojást, mogyoróvajat, vaníliát.

A mogyoróvajas masszát ráöntjük a lisztes keverékre, és eldolgozzuk.

Beleszórjuk a 1,5-2 bögre zabpelyhet (amennyit fel tud venni a tészta) és a csokidarabokat.

Diónyi golyókat formálunk a tésztából, és a tenyerünkben szétnyomkodjuk, a sütőpapírral kibélelt sütőbe tesszük, és néhány mogyorót nyomunk még a tetejükre.

10-12 perc alatt világosbarnára sütjük őket.

Mogyoróvajas energiaszelet

hozzávalók / 12 adag

90 g zabpehely (aprószemű)

40 g kókuszzsír

100 g méz

2 ek mogyoróvaj

50 g mandula

25 g szezámmag

40 g kókuszreszelék

25 g chiamag

50 g aszalt gyümölcsök (lehetőleg cukormentes, én most aszalt meggyet, áfonyát használtam)

2 ek puffasztott amarant (elhagyható)

elkészítés

A mandulát (lehet dió, mogyoró is természetesen) és az aszalt gyümölcsöt (ez legyen cukormentes, én most aszalt meggyet, áfonyát használtam, de lehet aszalt szilva, sárgabarack is) felvagdossuk - nem kell túl apróra, így lesz jó ropogós a müzliszeletünk.

A zabpelyhet, kókuszreszeléket, chia magot, szezámmagot, puffasztott amarantot egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az aprított mandulát, aszalt gyümölcsöt.

Egy kis edényben kis lángon a kókuszzsírt (lehet vaj is), mézet, mogyoróvajat összeolvasztjuk, nem kell túlmelegíteni, csak egynemüsíteni.

Az olvasztott kókuszzsír+méz+mogyoróvaj folyadékot fokozatosan a száraz keverékre öntjük és fakanállal/spatulával/kézzel alaposan összekeverjük, hogy a folyadék mindent összetartson.

Egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, és kézzel laposan, egyenletesen eloszlatjuk, lenyomkodjuk.

180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hosszúkás téglalapokra daraboljuk. Kekszes dobozban pár napig eláll.

Snickers pohárkrém

hozzávalók / 4 adag

5 dkg keksz (házi vajas keksz)

5 dkg földimogyoró (sótlan)

10 dkg mogyoróvaj

10 dkg étcsokoládé (70 % kakaótartalmú)

250 ml habtejszín

10 dkg mascarpone

5 dkg gyümölcscukor

elkészítés

A mascarponét a mogyorókrémmel és 2-3 kanál tejszínnel és 2 ek. cukorral addig keverjük robotgéppel, míg lágy krémet kapunk.

Egy dl tejszínt felforrósítunk, és beleszórjuk az étcsokoládét, valamint 1 kanál cukrot. Elkezdjük robotgéppel keverni, mert így krémesedik és hűl. Ha lágy krémet kaptunk, a hűtőbe tesszük még egy kicsit hűlni.

A maradék tejszínt egy teáskanálnyi cukorral lágy habbá verjük.

A mogyorót serpenyőben megpirítjuk, majd durvára törjük.

Poharakba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra mogyorókrém jön, majd rá összetört vajas keksz, majd a csokoládéhab, és ezt újra megismételjük. Legvégül a tetejére tejszínhabot teszünk, amit megszórunk mogyoródarabokkal.

A mogyoróvajban sok a rost (2 gramm 1 teáskanálban) és a fehérje (4 gramm 1 teáskanálban), nincs olyan éhségérzet, melyet ne tudna leküzdeni. Egy tanulmány szerint a reggelire mogyorót fogyasztók sokkal kevesebbet ettek a nap további részében, mint azok, akik nem ettek mogyorót. Ezen felül pedig aktiválja a „jóllakottság” hormon termelését, így kevesebb kalóriával is meg fogsz elégetni.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!