Menü

Koszos lett a futócipőm, mosógépben kimoshatom?

Tette fel a kérdést valaki a közösségi oldal egyik futócsoportjában, ahol szabályos kis vita alakult ki a témában. Tegyük tisztába ezt a dolgot: vajon bedobhatjuk a mosógépbe a szutykos futócipőt, hogy aztán egyszerűen tisztává varázsolja a gép, vagy tisztítsuk ki kézzel gondosan, kerülve a mosó-és szárítógépek használatát?

Először is a futócipő piszkos lesz. Az a szakmája, hogy piszkos legyen, büdös és használt. Ezért vettük, ez a feladata, tehát tiszta nem marad, ha mégis, akkor használója néhány fotó kedvéért hordta csak. Az is biztos, hogy a futócipő nem öntisztuló.

Egy futócipő körülbelül 1000 km-t bír, ennyiben érdemes maximalizálni a futást benne, hogy a csillapítása megmaradjon. Ha élettartamát és csillapítását meg akarjuk benne őrizni, akkor nagyon komolyan kell venni a tisztítására vonatkozó írott és íratlan szabályokat.

Egy jó futócipő nem olcsó dolog, érdemes odafigyelni az állapotára. A cipők technikai anyagát károsíthatja a mosógépes tisztítás. A cipő anyaga elvesztheti tartását, s így kényelmetlen lesz sportoláshoz. Nagy fordulatszámú centrifugázás is okozhat a saroknál vagy a cipő merevített oldalában deformitást, amely megváltoztathatja a cipő alakját és ezáltal a kényelmét.

A magas hőmérséklet alkalmazása eleve tilos, valamint az olyan vegyszerek alkalmazása is, ami a vásznat a középtalpat oldják, roncsolják, a ragasztást feloldják.

A mai futócipők már olyan modern sporteszközök, amelyek arra lettek tervezve, hogy a lehető legoptimálisabb kapcsolatot teremtsék meg a láb és talaj között. A támaszték, a csillapítás, a lélegző – szellőző felsőrész, az egyre modernebb technológiák nem viselik el károsodás nélkül a két órás vizes fürdőben való forgolódást, centrifugázást. Károsodik az anyag rugalmassága, a cipő elveszítheti tartását, a ragasztások elengedik a cipőt, a talpbetét károsodik, a szárítógépről nem is beszélve.

Azt tanácsolom, gépek helyett tisztítsuk kézzel a futócipőinket. A futás után vegyük ki a talpbetétet és szellőztessük át, esetleg öblítő-, vagy mosószeres langyos vízben öblítsük ki.

Vizes ronggyal vagy szivaccsal távolítsuk el a cipő külsejéről is a koszt, majd ha szükséges, tömjük ki a belsejét újságpapírral, így könnyebben szárad, és száradás közben nem deformálódik el.

Természetesen ez a nézőpont és ez a cikk a saját véleményem és tapasztalatom, tanácsom, meglátásom, mások ezzel vitatkoznak most valószínűleg, ahogy azon a bizonyos közösségi oldalon is történt. Mint mindig, a cipőknél is ellenőrizzük a kezelési útmutatót, és ha kétségeink vannak, válasszuk inkább a biztonságos kézi, hidegvizes mosást. Én azt gondolom, a legjobb biztosra menni, ha valamiben nem lehetünk egészen holtbiztosak, akkor ott a válasz inkább nem, mint igen. A kézi mosással még baja futócipőnek nem lett, de gépből kivéve már erős a kockázat, hogy nem csillapít megfelelően és esetleges sérülés lesz a történet vége. Menjünk biztosra, hogy ne legyen baj és ezzel viszont nem lehet vitatkozni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.