Menü

Amikor takarítasz, ott is takarítasz?

Gyerekkoromban azt utáltam, mikor egy (szerintem) alapos takarítás után a szobámba bejött apu, végighúzta a kezét egy olyan helyen, ahol szerintem az emberek 90%-a nem takarít, abban a sarokban, ahova eszembe nem jutna benézni, vagy annak a szekrénynek az elrejtett zugában, ahol szerintem képtelenség tisztaságot tartani.

Jelenleg ilyen például a fiaim játéktárolói közül az, amiben ötszáz kisautó van, az alja valószínű poros, porcicás, bevallom régebben még át szoktam nézni a törött játékokat, kitörölgetni a műanyag tárolót, de egy jó ideje nem tettem meg, pedig esedékes lenne.

A legós dobozok ugyanígy, a mesekönyves kosarak meg pláne. Valahogy a felmosás, porszívózás, gyors áttörölgetés után elégedettnek érzem az eredményt, pedig hát…

Ruhásszekrények. Az alja porosodik, időnként a ruhák, nadrágok, nem vállfán helyet foglaló darabok alatt át illene törölni a felületet, polcokat. Meg szoktam tenni, de nem túl sűrűn van kedvem és energiám kipakolni mindent a szekrény aljából, tetejéből.

Kávéfőző. Nos, ezt azért tisztán tartom, bár nem én iszom a kapszulásat, hanem a férjem, a lecsöpögő kávétól pedig sosem tisztítja meg, ez rám vár, alkalmanként meg is teszem s csodálkozom, hogy szinte egy csészére elegendő kávés víz folyik ki belőle mosogatáskor.

Egy cikk felhívja a figyelmet a kilincsek tisztántartására, ezt kiegészítem a villanykapcsolók maszatfoltjainak letörlésével és akkor máris megvan a sokadik teendőm mára, merthogy a kulcsokat én még sosem mostam le, a kapcsolókat azért szoktam!

Az ágy alatti terület is egy homályos folt, tudom, hogy ott is fel kéne porszívózni, vagy mosni, de nálunk speciel olyan kevés hely van az ágy körül, hogy szinte lehetetlen beférkőznöm az ágy alatti területre egy felmosónyéllel vagy porszívóval. Vagy csak nem próbáltam elég ügyesen.

Sminkfelszerelés, kozmetikumok, fürdőszoba. Hajajj. Mi rejlik a fürdőszobai tükör mögött, a kis polcokon? Nos, a lehelet vékony üvegpolcokon látszik legjobban a kifolyt szappan, a krémelrakódások nyoma, a tusfürdős kézzel összemaszatolt felület. Ha túlzsúfoltság uralkodik, jobb, ha mindent kipakolunk és elkezdünk aprólékosan suvickolni, gondos takarítással is nehéz itt rendet tartani, mikor rohanós reggeleken csak kikapkodunk ezt-azt, vagy épp visszadobálunk, ahogy épp sikerül. Nálam gyakran borul minden.

Nem tudom mi a pontos stratégia az igazán alapos takarításhoz, hiszen kinek van ideje átnyálazni minden sarkot, a sok eldugott részt sterilre törölni, vagy akinek van rá ideje, semmi másra nincs, az egész életet meg azért mégsem töltheti minden nő törölgetéssel. Nekem az válik be legjobban, ha minden alkalommal egy helyiséget választunk ki, csak egy szobát varázsolunk tisztává, s így minden nap egy kicsit haladunk az egész lakással, házzal

Aztán ha körbeértünk, kezdhetjük is elölről.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.