Menü

Mínusz kilók, de milyen áron?

A fogyás, az áhított alak elérése ma is rengeteg embert érint, akik a legkülönbözőbb diétákkal akarják lefaragni a felesleget. Legtöbbször ezek a fogyókúrák inkább ártanak az egészségnek, mintsem segítsenek megszabadulni a plusz kilóktól.

Egy kis napfény reggelire

Az egyik legveszélyesebb diéta a fényevés, ami nem csak a fogyást szolgálja, hanem hirdetői szerint sokkal egészségesebb is. A cél, hogy a folyadék- és táplálék igény minél kevesebb legyen, egészen addig, amíg az ember már csak a napfényből táplálkozik. Több híresség is híve a diétának, ami rendkívül veszélyes az egészségre.

Vatta-diéta

Ez az étrend is nagyon veszélyes, mivel vattát enni nemcsak kínkeserves, hanem ártalmas is. Ezt a diétát is sok híresség követi, akik szerint az éhségre a legjobb megoldás vattát enni, amit akár ízesíteni is lehet, például limonádéba mártva.

Cukor helyett egy szál cigi

Bár már nem olyan népszerű ez a „diéta”, mint a huszadik században, de sokan vallják, hogy édesség helyett inkább rágyújtanak egy szál cigire. A kívánt hatás elérhető, azonban a sok dohányzás negatív mellékhatásait nehezen lehet elkerülni.

Csak jégkocka?!

A kúra lényege, hogy ha megéhezel, akkor csak kapj be egy jégkockát és szopogasd el. Az agyad azt a jelzést fogja kapni, hogy eszel, ezért az éhség-érzet kikapcsol, azonban mivel tényleges tápanyagot ne vittél be a szervezetbe, a test jelezni fog. A diéta megalkotói szerint a jégkocka „felmelegítésével” még kalóriákat is égetsz.

Bébiétel-diéta

Az étrend szerint meghatározott ideig (egy vagy két hét) le kell állni a megszokott szilárd táplálékokról és napi öt alkalommal bébiételt kell fogyasztani. A módszert más célból is alkalmazzák, természetesen nem ilyen sok ideig (például egy foghúzás utáni egy-két napban). A babáknak szánt ételekben van tápanyag, de korántsem annyi, amit egy felnőtt szervezet megkíván és amennyire szüksége van.

Monodiéta

Nagyon egyszerű étrendet ír elő ez a diéta, ki kell választani egy ételt és csak azt enni egy bizonyos ideig. Ez is nagyon romboló hatással van az egészségre, hiszen a szervezetnek változatos táplálékokra van szüksége.

Az elvetemült ötletek helyett sokkal jobb megismerni a testünket, hogy milyen étel milyen hatás gyakorol ránk. Elkezdeni egészségesen étkezni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani és ami a legfontosabb, rendszeresen mozogni, ez valóban segít a felesleg leadásában. Fontos az is, hogy lássuk a határainkat és ne állítsunk magunk elé elérhetetlen elvárásokat. Az egészséges életmód része a reális önkép is.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?