Menü

Lencse egészségügyi hatásai

Angliában és Indiában meg is őrlik, lisztet készítenek belőle, majd ebben a formában hasznosítják a lencsét. Hazánkban rendszerint levest, esetleg főzeléket készítenek belőle, de kezd egyre nagyobb teret hódítani a lencsesaláta is. Lássuk, miért lenne érdemes sokkal gyakrabban fogyasztania a családoknak a lencsét.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lencse különösen ha nem megfelelően lett elkészítve, kényelmetlen érzéseket kelthet a gyomorban, és erjedéses állapotot idézhet elő, ezért, nem ajánlatos a gyomor és a bélrendszer, a hasnyálmirigy , a szív és az érrendszer, és az epehólyag betegségei esetén.

A lencse provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén.

A lencse fogyasztása nem tesz jót aranyér, és vizelet kiválasztási nehézségek esetén.

A lencse gyakori fogyasztása szárítja a bőrt, ezért bőrbetegségek fennállásakor figyeljünk nem rosszabbítja e az állapotunkat.

A lencse csökkenti más tápanyagok felszívódását ezért túl gyakran nem érdemes fogyasztani.

Egy átlagos adag lencse ételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

Kevesebb a zsírtartalma, mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.

A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves az egyik legmegfelelőbb táplálék a téli hideg időszakban.

Egészségügyi hatásai mellett az sem elhanyagolható, hogy erősíti az immunrendszert. Egy nagy tál lencse elfogyasztása annyi folsavat tartalmaz, ami fedezi a szervezet számára szükséges mennyiséget. De bővelkedik omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Mivel oldékony rostokat tartalmaz, segíti megakadályozni a vastagbélrák kialakulását is. Magas a triptofán tartalma is, mely jó hatással van a depresszió elleni kezelésben.

Sokan azért nem kezdenek hozzá a lencse főzéséhez, mert bonyolultnak vélik. Pedig nem az, csak kell tudni pár trükköt. Minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni, és semmiképp se keverj össze több lencse fajtát, mert előfordulhat, hogy más-más a főzési idejük. A főzés előtt mindenképp mosd meg jól. Ha fél órával főzés előtt beáztatod, gyorsabban megpuhul, de nyugodtan főzheted áztatás nélkül is. Rossz hírért a puffadás miatt nyerte el, de ezt könnyen elkerülheted, ha az első főzővizet leöntöd róla, várd meg, amíg felforr, és ekkor öntsd le a vizet! Az ízesítést pedig csak a főzés végén végezd el.

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

Szerző: Udvari Fanni

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!