Menü

Fogadalmak, amit fogadjunk, hogy nem tartunk be

A legtöbb fogadalmat, ígéretet pezsgőspohárral a kezünkben a szilveszteri koccintásnál tesszük meg nagyon határozottan, magabiztosan, eltökélten. Mire beköszönt a tavasz, már nem is emlékszünk a fogadalmainkra.

Tisztelet a kivételnek. Bár úgy gondolom a kivételek nem újévtől, hétfőtől és holnaptól kezdik el beváltani az ígéreteiket, hanem jóval előbb. Akik igazán komolyan gondolják, ők nem egy közelebbi-távolabbi dátumhoz kötik és nem az újesztendőre vagy a hétfőre várnak.

A tipikus, kissé elcsépelt újévi fogadalmak, amelyeket az esetek nagy részében már februárra elfelejtünk, akadnak bőven.

Megszabadulni néhány kilótól és többet edzeni. Ezt kéne tenni az év többi napján is, de valamiért a nagy többségnek mégis csak az első két hétben sikerül.

Leszokni a dohányzásról. Nem dohányzom, és nem is tudom milyen célul kitűzni a leszokást, de gondolom könnyebb a kijelentést megtenni, mint a gyakorlatban betartani, ezért nem is sikerül ezt sokaknak néhány napnál tovább bírni.

Egészségesebben táplálkozni. Pedig hát nem egy nagy ördöngösség és igazán nem bonyolult, a kezdet nehéz, a folytatás pedig valahol félúton abbamarad, a lelkesedés útközben elveszik. Ilyenkor kellene arra gondolni, miért is kezdtük el.

Beiratkozni egy tanfolyamra, nyelvet tanulni, tovább képezni magunkat. Az ötlet szép, a cél nemes, de valahol mégis a sor végére kerül a teendők listáján.

Kevesebbet stresszelni. Ezt lenne a legjobb megtanulni és ha valakinek, bárkinek sikerül az itt jelenlévők között, akkor szeretném tudni a megoldást, a módszert, a sratégiát.

Több pénzt félretenni és megtanulni spórolni. Ez egy szép elhatározás, mindenki megteszi újévkor, aztán hozzám hasonlóan valahogy minden más kiadás „csak most ebben a hónapban” mégis fontosabb lesz.

Elutazni valami izgis, új helyre. Már üti az előzőt, hiszen utazni is, spórolni is nem lehet, a kettő együtt nehéz dolog. Mégis olyan jó lenne minden évben legalább egyszer elutazni egy olyan helyre, ahol azelőtt még sohasem jártunk.

Többet jótékonykodni. Ezt szerintem azért fogadalom nélkül is sokan megteszik, például karácsony előtt, mikor rászorulóknak gyűjtenek, illetve a közösségi oldalon, ahol gyakran beteg gyermekeknek adakoznak a segíteni szándékozók.

Kevesebb alkoholt inni. Ezt könnyű a szilveszteri party után kijelenteni részegen, ám betartani már annál nehezebb.

Kevesebb édességet fogok enni. Ezt könnyű úgy elhatározni, hogy még az utolsó kocka csokit megeszem, aztán onnantól odafigyelek, de valójában ez egy - szerintem – teljesen felesleges fogadalom. Sokkal reálisabb azt mondani, hogy diétás, alakbarát, reform édességek fogyasztására törekszem és megtanulom a kedvenc sütijeimet cukormentesen elkészíteni – na így már mindjárt kicsit nagyobb esély van a betartására.

Több időt tölteni a családdal. Ha az összes fogadalom közül ezt az egyet sikerülne megtartani, úgy, hogy még fogadalom sem kellene hozzá, mert annyira magától értetődő, akkor lenne igazán boldog az újesztendő.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?